open-navfaktor-logo
search
Saobraćajna škola Tuzla
Zbog supruge predsjednika tuzlanskog SBB-a Nedžada Hamzića podignuta druga optužnica
Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu protiv Jasenka Smajića (44), Omera Delalića (52) i Adise Mehić (45) iz Tuzle. Njima je zajedničko to da su zaposleni u Saobraćajnoj školi Tuzla, ali i to da su veoma bliski Savezu za bolju budućnost (SBB).
07.10.2021. u 17:16
get url
text
Nedžad Hamzić, predsjednik SBB-a Tuzla
Nedžad Hamzić, predsjednik SBB-a Tuzla

Njihova stranačka opredijeljenost u ovom slučaju je veoma važna jer su, kako saznaje Faktor, Smajić kao direktor škole, a Delalić i Mehić kao profesori, bili članovi Komisije za provođenje intervjua u postupku zapošljavanja u Saobraćajnoj školi, a posao je dobila Amela Hamzić, supruga predsjednika SBB-a Tuzla i predsjednika Kluba zastupnika SBB-a u Skupštini Tuzlanskog kantona.

VEZANI TEKST - Direktor i profesori Saobraćajne škole u Tuzli optuženi zbog zloupotrebe pri zapošljavanju

Hamzić u ovoj priči nije jedini izabrani zvaničnik. Omer Delalić je vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla, a njegov SBB dio je većine koju predvodi Socijaldemokratska partije (SDP) Jasmin Imamovića.

Da sve bude gore, ovo je druga optužnica zbog zapošljavanja Hamzićeve supruge, o čemu je Faktor ranije pisao.

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo TK tužilo je tadašnjeg direktora Elektrodistribucije Tuzla Mahira Nurkanovića, istaknutog člana SBB-a, da je, između ostalih, na poziciju u tom javnom preduzeću zaposlio Amelu Hamzić. Ona nije podizanje optužnice dočekala u Elektrodistribuciji, nego je nakon saznanja o pokrenutoj istrazi, prestala sa radom u ovoj državnoj firmi i početkom 2017. godine prijavila se Zavodu za zapošljavanje TK. Posao nije dugo čekala jer se prijavila na konkurs u Saobraćajnoj školi Tuzla. Tu je zaposlena od 18. septembra 2017. godine na određeno, kao saradnik za ekonomsko-finansijske poslove.

U augustu 2018. godine provedena je konkursna procedura, nakon koje je Amela Hamzić primljena na neodređeno, na isto radno mjesto.

- Postupajući suprotno odredbama Pravilnika o uvjetima i kriterijima u postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja u TK, koji propisuje procedure i procjenu kandidata, intervjue nisu obavili u skladu sa propisima, a u zapisnik o obavljenim intervjuima su unijeli netačne podatke za više kandidata sa visokom stručnom spremom o načinu dodjele bodova, te su maksimalan broj bodova dodijelili kandidatkinji sa srednjom stručnom spremom i time je doveli u povoljniji položaj na rang-listi kandidata. Na osnovu takve liste je direktor škole donio odluku za prijem u radni odnos ove kandidatkinje, a onemogućavajući da drugi kandidati ravnopravno učestvuju u konkursnoj proceduri - navodi se saopćenju Kantonalnog tužilaštva TK.

Nezvanično saznajemo da Hamzić, pored toga što je imala srednju stručnu spremu, a njeni protivkandidati visoku, nije ispunjavala ni formalne uvjete jer nije imala dovoljno radnog iskustva na poslovima koji su slični onome za koji je kandidirala. Ključni propust, kako saznajemo, napravili su prilikom bodovanja intervjua kandidata.

Upravo zbog činjenice da je zapošljavanje urađeno po stranačkoj liniji, odnosno ne iz razloga materijalne koristi, Tužilaštvo TK predložilo je da se, uz presudu, izrekne sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije u trajanju od pet godina, kao i da se poništi ugovor o radu zaključen između škole i zaposlene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.