open-navfaktor-logo
search
Traže utočište
Zbog sukoba u Afganistanu sve više ljudi napušta svoje domove
Intenzivirani sukobi u Afganistanu primoravaju narod te zemlje da napušta svoja ognjišta i utočište traži na drugim mjestima unutar i izvan te zemlje.
14.08.2021. u 14:07
get url
text

Sukobi u Afganistanu intenzivirani su nakon odluke Sjedinjenih Američkih Država o povlačenju vojske iz Afganistana i nakon neuspjeha mirovnih pregovora u Dohi. Pobunjenički talibanski pokret je zauzeo većinu periferija i proteklih dana se fokusirao na napade i preuzimanje kontrole u glavnim gradovima afganistanskih provincija.

Talibanski pokret je u proteklih osam dana preuzeo kontrolu u 18 glavnih gradova afganistanskih provincija. Afganistanska vlada trenutno kontrolira preostalih 16 provincija.

U izvještaju Ureda za vanredne situacije u Afganistanu u proteklih nekoliko sedmica u Kabul je stiglo više od 20.000 porodica iz susjednih provincija koje su mete talibanskih napada.

Civili napuštaju svoje domove i u drugim dijelovima Afganistana, a tom problemu se ne nazire kraj jer nema ni naznaka kada bi mogli biti zaustavljeni sukobi.

Nezavisna komisija za ljudska prava u Afganistanu je prije desetak dana saopćila da je u toj zemlji u protekla tri mjeseca raseljeno više od milion ljudi.

Civili pred napadima talibana u kolonama stižu u Kabul sa sjevera i sjeveroistoka zemlje, a odveć pristigli u Kabulu se nalaze u veoma lošim uvjetima i vode borbu za golo preživljavanje.

Muhammed Omer je jedan od izbjeglih koji se smjestio u improviziranom kampu u parku u kabulskoj regiji Hayirhane, a za AA je kazao da je na izbjeglištvo primoran nakon što mu je u granatiranju uništena kuća u provinciji Kunduzu.

- U mom rodnom mjestu više niko nije ostao. Svi su pobjegli kako je rat počeo - kazao je Omer i dodao da je i on tako svoju osmočlanu porodicu poveo u spas, uprkos lošem zdravstvenom stanju.

Iz Kunduza u Kabul je izbjegao i Muhammed Rahim Kabir koji je kazao da već danima njegova porodica preživljava na vodi i malo hljeba.

Ihsanullah Nabizade je u Kabul s porodicom izbjegao iz provincije Tahar, a za AA je kazao da je zbog sukoba morao ostaviti sve i spas potražiti u Kabulu.

- Evo tu smo u parku u svom šatoru. Još uvijek nam se niko nije obratio iz vlasti, niti nam je pomogao - kazao je Nabizade.

Iz ureda guvernera Kabula najavili su da će uskoro početi proces zbrinjavanja pristiglih izbjeglica.

Sve više afganistanskih građana se odlučuje i na odlazak iz te zemlje. Prema podacima resornog ministarstva u proteklih nekoliko sedmica tu zemlju dnevno u prosjeku legalnim ili ilegalnim putem napušta više od hiljadu ljudi. Najviše tih osoba se odlučuje na prelazak iranske granice, a potom dalje idu za Zapadu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres upozorio je da situacija u Afganistanu izmiče kontroli i pozvao je talibanski pokret da hitno okonča napade.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg jučer je poručio da talibani trebaju znati da od međunarodne zajednice neće dobiti priznanje ako silom preuzmu kontrolu vlasti u Afganistanu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.