Kanton Sarajevo

Zbog štrajka od utorka rad u vrtićima od 9 sati, a u školama od 9:35

Objavljeno: 14.09.2018. u 16:42 Autor: M. A.

Prosvjetari traže povećanje osnovice za plaću sa 290 na 330 KM

FOTO: M. ŽIVOJEVIĆ

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo donio je odluku da štrajk upozorenja prosvjetnih radnika u osnovnim školama i vrtićima počne u utorak, 18. septembra i traje sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Predsjednik Sindikata Saudin Sivro najavio je da će se štrajk odvijati svaki radni dan od 7:35 sati do 9:35 sati u javnim ustanovama osnovnog obrazovanja, odnosno od 7 do 9 sati u JU Djeca Sarajeva.

- Neka članstvo i javnost samostalno zaključe da li je premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj nesposoban, da li ne zna, da li sve ovo radi da ne riješi problem ili nešto četvrto? Prvi izgovor mu je bio Sindikat radnika u zdravstvu, drugi za istu situaciju sporost ministra finansija, a sada ne želi pregovore zbog dogovora koji je imao sam sa sobom?! Štrajk počinje u utorak u 7 sati u vrtićima, a u 7:35 sati u osnovnim školama. Nastava u školama počinje u 9:35 sati, a u vrtićima u 9 sati. I tako svakog dana dok se Vlada KS ne odluči da riješi problem – napisao je Sivro.

Podsjećamo, Sindikat traži povećanje osnovice za plaću sa 290 na 330 KM, s obzirom na to da je povećan i budžet Kantona Sarajevo.

Plaća prosvjetnih radnika u KS trenutno je oko 1.070 KM, a ovim povećanjem iznosila bi oko 1.210 KM.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije