open-navfaktor-logo
search
Presuda
Zbog štimanja tendera u Direkciji za puteve KS Nerminu Drndi tri godine zatvora
Trajno mu je oduzeto 60 hiljada maraka i zabranjeno mu je obavljanje službene dužnosti u naredne četiri godine
22.11.2019. u 14:36
get url
text

Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, Općinski sud u Sarajevu proglasio je bivšeg direktora Direkcije za puteve KS Nermina Drndu krivim za primanje dara ili drugih oblika koristi i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

Trajno mu je oduzeto 60 hiljada maraka i zabranjeno mu je obavljanje službene dužnosti u naredne četiri godine.

U odnosu na druge optužene suđenje se nastavlja, potvrđeno je iz Tužilaštva KS.

Općinski sud u Sarajevu u julu prošle godine potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Drnde, te Hajrudina Djedovića, Benjamina Kardaša, Rasima Ljucevića, Amira Bajrovića, Enesa Omerovića i Almedina Omerhodžića.

Prema navodima iz optužnice, Nermin Drnda, tadašnji direktor Direkcije za puteve KS, i njegov pomoćnik Hajrudin Djedović, terete se da su od sredine 2016. do sredine 2017. godine od firmi koje su bile angažirana na održavanju puteva uzimali 3 posto od naplaćenih faktura. Počinjenjem navedenog krivičnog djela zajedno su uzeli mito u iznosu većem od 60 hiljada maraka.

Istovremeno, Nermin Drnda se tereti da je, i dok je bio šef tima za implementaciju projekta za otpadne vode u KJKP "Vodovod i kanalizacija", zajedno sa Benjaminom Kardašem, uposlenikom VIK-a, uzimao novac od izvođača radova kako bi fakturisao fiktivne radove.

Rasim Ljucević, Amir Bajrović i Enes Omerović su nakon lišenja slobode Nermina Drnde sakrili novac koji potječe iz izvršenja krivičnog djela.

Almedin Omerhodžić se tereti da je kao direktor firme "AME" iz Breze Hajrudinu Djedoviću poklonio tehničku robu u iznosu većem od 4 hiljade maraka, kako Djedović, i pored utvrđenih nepravilnosti prilikom kontrole u obavljanju ophodnje puteva ove firme, ne bi umanjio iznose mjesečnih faktura za te usluge, iako je to bio dužan učiniti.

Drnda, Hajrudin Djedović i Benjamin Kardaš optuženi su za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, Rasim Ljucević, Amir Bajrović i Enes Omerović za krivično djelo sprečavanje dokazivanja, a Almedin Omerhodžić optužen je za krivično djelo davanje dara i drugog oblika koristi.

Uhapšeni su u akciji "Balkan", koju su po nalogu Tužilaštva KS, proveli pripadnici FUP-a u februaru prošle godine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.