open-navfaktor-logo
search
Axis Hypersomnia
Zbog rijetkog poremećaja spava 300 dana u godini: "Teško je brinuti se za njega"
Pukhram, stanovnik sela Bhadwa, više od 23 godine pati od rijetkog poremećaja nazvanog Axis Hypersomnia, zbog kojeg spava i do 25 dana odjednom nakon što sklopi oči.
23.07.2021. u 17:10
get url
text

Ovaj 42-godišnjak može spavati i po 300 dana u godini, a sve to stvorilo je teret na njegovu porodicu, prenosi LADBible.

Stanje, koje je ime dobilo po osi hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda u mozgu - dijelu koji kontrolira tjelesnu reakciju na stres, također uzrokuje fluktuacije i promjene na proteinu mozga poznatom kao TNF-Alfa, koji je važan za razvoj, obnavljanje tkiva, imunitet i još mnogo toga, ali presudno igra ulogu u tome kako spavamo. Zbog svog poremećaja, Pukhram svojom trgovinom može upravljati samo pet dana mjesečno, a njegova porodica kaže kako je teško brinuti se za njega.

- U početku je znao spavati od 5 do 7 dana u jednom mahu. Zabrinuti zbog ovoga, potražili smo ljekarsku pomoć, ali njegova bolest nije mogla biti izliječena. Postepeno mu se stanje pogoršalo, a razdoblja sna povećavala i sada spava 20-25 dana u mjesecu - ispričao je član njegove porodice.

Liječenje ovog poremećaja uključuje antidepresive, držanje podalje od alkohola i lijekova bez recepta, odnosno svih stvari koji mogu omesti san. No, Pukhramova porodica se nada da će uz veće istraživanje ove bolesti, Pukhram napokon imati normalan san.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.