open-navfaktor-logo
search
Hibridni tereni
Zbog propusta na Koševu: Oglasili se iz općine Centar
Općina Centar odbija preuzeti bilo kakvu odgovornost za probijenje rokova za izvođenje radova i eventualna odstupanja u kvalitetu radova na travnatoj površini stadiona Koševo.
30.03.2023. u 15:26
get url
text

Saopćeno je to iz ove općine danas, nakon što su se pojavile informacije da su napravljeni brojni propusti u izgradnji hibridnog terena na najvećem bh. stadioni i da bi radovi koji su krenuli u augustu prošle godije mogli potrajati.

Iz Općine Centar saopćili su da su u julu 2022. godine od FK Sarajevo dobili zahtjev za potpisivanje ugovora o učešću u zajedničkoj realizaciji projekta "Potpuna rekonstrukcija 12 glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH" u okviru kojeg je planirana rekonstrukcija terena na stadionu Asim Ferhatović Hase.

- Tada smo informisani da je FK Sarajevo bez prethodnog znanja Općine Centar sa Fudbalskim savezom Bosne i Hercegovine potpisao takav ugovor i uplatio finansijska sredstva u iznosu od 549.197,06 KM. S obzirom na to da navedeni ugovor koji je potpisan između Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i FK Sarajevo podrazumijeva učešće lokalne zajednice prema uvjetima koje je postavila UEFA, a Općina Centar nije bila strana potpisnica, ugovor nije bio provodiv, te je od Općine zahtijevano da se uključi u taj projekat. Naime, projekat "Potpuna rekonstrukcija 12 glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH" prema uvjeetima UEFA-e, finansiraju UEFA i FSBiH sa 75 posto ukupne vrijednosti projekta, dok preostalih 25% osiguravaju lokalne zajednice koje raspolažu tim stadionima - napominju iz Općine.

Dalje navode da su postojale realne opcije da Fudbalski savez BiH sredstva koja su planirana za rekonstrukciju terena na stadionu Asim Ferhatović Hase preusmjeri na drugu lokaciju, odnosno lokalnu zajednicu, u rekordnom roku od dana prijema zahtjeva za potpisivanje ugovora od strane FK Sarajevo načelnik i općinske službe osigurale su dodatna finansijska sredstva i stvorile sve neophodne pretpostavke za potpisivanje ugovora.

- Prijedlog ugovora upućen je na davanje saglasnosti Općinskom vijeću, a na 20. redovnoj sjednici održanoj 28. jula 2022. godine Općinsko vijeće je usvojilo Odluku o davanju saglasnosti na Prijedlog ugovora o učešću u zajedničkoj realizaciji projekta: "Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH" i ovlastilo načelnika da u ime Općine Centar potpiše navedeni ugovor - napominju iz ove lokalne zajednice.

Svečano potpisivanje ugovora upriličeno je 3. augusta 2022. godine između Općine Centar, FSBiH i FK Sarajevo.

- Bitni elementi zaključenog ugovora preciziraju prava i obaveze potpisnika ugovora. Prema potpisanom ugovoru implementator projekta rekonstrukcije terena na stadionu Asim Ferhatović Hase je Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, što podrazumijeva odabir izvođača radova i nadzora nad izvođenjem radova. Nadalje, prema odredbama ugovora, obaveza Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine kao implementatora projekta je bila da osigura sredstva u iznosu od 1.938.207,97 KM, a obaveza Općine da osigura sredstva u iznosu od 549.197,06 KM. Općina se obavezala da navedeni iznos sredstava uplati na račun Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u tri tranše i to sljedećom dinamikom:

- prva tranša u iznosu od 100.000 KM najkasnije u roku od 10 dana od dana potpisivanja ugovora, što je i realizovano.

- druga tranša u iznosu od 150.000 KM najkasnije do 31.12.2022. godine, što je također realizovano.

- treća tranša u iznosu od 299.197,06 najkasnije do 30.04.2022. godine, još uvijek nije dospjela na plaćanje te ista nije realizovana.

Po izvršenim uplatama Fudbalski savez Bosne i Hercegovine se obavezao da izvrši povrat sredstava na račun FK Sarajevo - tvrde iz Općine.

VEZANI TEKST - Travnjak (ni)je dobro urađen: Hoće li se ove sezone fudbal igrati na Koševu?
 

Iz Općine su iznijeli i nekoliko detalja iz ugovora. Tako je prema članu šest navedeno da je FK Sarajevo dužan održavati teren po tehničkom prijemu. Također, u istom članu je navedeno da će održavanje glavnog terena vršiti kompanija koju izabere Fudbalski savez Bosne i Hercegovine na osnovu provedene procedure izbora najbolje ponude za servisiranje i održavanje glavnih terena iz projekta "Potpuna rekonstrukcija 12 glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH", a u cilju osiguranja da će održavanje biti vršeno u skladu sa smjernicama UEFA-e.
Istim članom, propisano je da će troškove održavanja glavnog terena za period od šest mjeseci od dana tehničkog prijema snositi Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, a da će po isteku perioda od šest mjeseci, FK Sarajevo preuzeti obavezu održavanja glavnog terena na period od 10 godina.

U članu devet definisano je da je Fudbalski savez Bosne i Hercegovine kao implementator projekta dužan radove završiti u roku od šest mjeseci računajući od dana početka radova. Navedenim članom također je definisano da je nadzor kojeg je odabrao Fudbalski savez Bosne i Hercegovine kao implementator projekta dužan Općini Centar dostaviti izvještaj o izvršenim radovima i utrošenim sredstvima.

Ukoliko pri izvođenju radova bude pričinjena šteta ili uništeni postojeći objekti i infrastruktura, Fudbalski savez Bosne i Hercegovine dužan je istu vratiti u prvobitno stanje ili nadoknaditi Općini Centar pričinjenu štetu koju utvrdi ovlašteni sudski vještak.

{$galerijaFotografija}

- Općina Centar i njene službe će izvršiti sve svoje ugovorne obaveze i sve zaključke koje donese Općinsko vijeće Centar koje je dalo saglasnost i ovlastilo načelnika da u ime Općine Centar potpiše ugovor o učešću u zajedničkoj realizaciji projekta "Potpuna rekonstrukcija 12 glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH". U skladu sa svim navedenim odredbama potpisanog ugovora Općina Centar odlučno odbija bilo kakvu odgovornost za probijanje rokova za izvođenje radova i eventualna odstupanja u kvalitetu izvedenih radova jer isto predstavlja obavezu i odgovornost implementatora projekta - zaključeno je u saopćenju.

Ugovor FSBiH - Općina Centar
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.