open-navfaktor-logo
search
Brčko
Zbog prijetnji medicinskim radnicima Asmiru B. tri mjeseca zatvora
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Asmira B. (24), optuženog da je prije dva mjeseca u područnoj ambulanti u brčanskom naselju Rijeke upotrebom pištolja prijetio medicinskim radnicama.
31.05.2022. u 15:01
get url
text

Brzom reakcijom nadležnih organa u procesuiranju ovog incidenta, optuženi je za ugrožavanje sigurnosti prisutnog medicinskog osoblja i liječnice u vezi s vršenjem njene funkcije osuđen na tri mjeseca zatvora, saopćeno je u utorak iz Tužilaštva Brčko distrikta.

- Tužilaštvo Distrikta optužilo je Asmira B. da je 22. marta, oko 12 sati, najprije verbalno, a zatim i upotrebom pištolja, prijetio ordinirajućoj liječnici. Nezadovoljan objašnjenjem procedure prema kojoj o produženju njegovog bolovanja jedino može odlučiti nadležna ljekarska komisija, izrevoltirano je počeo lupati rukama po stolu liječnice A.K., bacati inventar po ordinaciji, vikati i psovati - stoji u objašnjenju Tužilaštva.

Navodi se kako su medicinske sestre pozvale policiju, nakon čega je Asmir. B. istrčao do svog automobila, uzeo sportski pištolj marke Airsoft Colt koji je, kako stoji u optužnici, sličan pravom pištolju, te je ponovo ušao u ordinaciju i usmjerio pištolj iz neposredne blizine liječnici u glavu.

- Plašeći se za život, A. K. ga je molila da se smiri, no on je i dalje protestovao i mahao oružjem da bi, očekujući dolazak policije, konačno ispustio pištolj i pobjegao iz ambulante. Postupak Asmira B. izazvao je zaprepaštenje, uznemirenost i strah za život kod prisutnih medicinskih radnica, koje nisu mogle znati kakvim im se oružjem prijeti - navodi se u optužnici.

Poslije višesatne policijske potrage za njim na području Brčkog i Čelića, on je sam došao do policije stanice u Brčkom i predao se.

- Brzom reakcijom organa gonjenja protiv njega je, nakon učinkovito provedene istrage, podignuta optužnica za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti. Prema optužnici, on je ugrozio sigurnost više osoba ozbiljnom prijetnjom da će ih lišiti života i teško tjelesno povrijediti, a to je istovremeno učinio i prema službenoj osobi u vezi s vršenjem njene funkcije - podvučeno je iz Tužilaštva.

U postupku pred Osnovnim sudom Distrikta, Tužilaštvo i optuženi nedavno su zaključili sporazum o priznanju krivice, u skladu s kojim je Asmir B. osuđen na kaznu zatvora od tri mjeseca.

Izuzev odluke o krivičnopravnoj sankciji, optuženi presudu može pobijati žalbom pred Apelacijskim sudom distrikta Brčko, piše u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.