Cijene energije u domaćinstvima rastu, osim prirodnog plina čije su cijene malo podignte u posljednjih 10 godina. Od početka pandemije koronavirusa, cijene su skočile na visoke vrijednosti koje nisu viđene od 2008. godine. Uz to ide i visoka inflacija, što je uzrok da milioni Amerikanaca ne mogu platiti račune za komunalne usluge.

Nije tajna da se Amerikanci muče spojiti kraj s krajem u današnjem okruženju s višim životnim troškovima, ali jedno od pet domaćinstava izjavilo je da nije bilo u mogućnosti platiti svoj komunalni račun u cijelosti ili uopće barem mjesec dana u prošloj godini.

Mark Wolfe, izvršni direktor National Energy Assistance Directors Association (NEADA), kaže za Select da prosječni američki energetski dug iznosi otprilike 1.000 dolara, s tim da neke porodice još više zaostaju. A ukupni dug Amerikanaca za komunalne usluge zabilježen je na oko 23 milijarde dolara na kraju februara 2022. 

S obzirom da pristupačnost energije postaje sve veći problem, mnoge države i agencije za pomoć s niskim primanjima se uključuju kako bi izbjegli da ljudi izgube struju i zrak u kući, CNBC.