Odluke

Zbog pomoći domaćoj privredi privremeno smanjene carinske stope

Objavljeno: 03.12.2019. u 11:28

Cilj je poboljšati uvjete poslovanja domaće proizvodnje, zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta

FOTO: Arhiv

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31.12.2020. godine.

Cilj je poboljšati uvjete poslovanja domaće proizvodnje, zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta.

Robe koje su obuhvaćene ovom odlukom su materijali i sirovine koji se smatraju repromaterijalom jer ih koriste bh. proizvođači u vlastitoj proizvodnji, za izradu gotovih proizvoda, u proizvodnji proizvoda za izvoz ili su supstitucija uvoznih proizvoda, a koji se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvalitetu potrebnom za proizvodnju gotovih proizvoda.

U odnosu na ovakvu odluku iz 2019. godine  kojom je obuhvaćeno 57 tarifnih oznaka u  2020. godini na listi se nalazi 58 tarifnih oznaka.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o utvrđivanju carinske tarife za 2020. godinu, koja je u potpunosti usklađena sa Kombinovanom nomenklaturom Evropske unije za 2020. godinu.

Na ovaj način stvaraju se uvjeti za uspješnije obavljanje vanjskotrgovinskih poslova između privrednih subjekata u Bosni i Hercegovini i privrednih subjekata u zemljama potpisnicama CEFTA sporazuma, odnosno državama članicama Evropske unije.

U odnosu na postojeću Carinsku tarifu BiH izvršena su odgovarajuća usklađivanja bh. nomenklature, uz tehničke popravke same odluke. Također su otvorene dvije nove ex pozicije radi praćenja izvoza drveta bukve od najnižeg stepena obrade do finalnog proizvoda, čime je prihvaćen prijedlog svih komora u BiH.

Carinsku tarifu usvaja Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na godišnjem nivou, a priprema je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i dostavlja na usvajanje do 5. decembra svake godine, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije