open-navfaktor-logo
search
Prosvjetari ogorčeni
Zbog politikanstva i ucjena Sivre ostat ćemo bez zasluženog povećanja plaća
Prosvjetari su ogorčeni i osuđuju politikanstvo i ucjene dvojca  Sivro – Šatorović
01.10.2018. u 10:48
get url
text

Nakon što je predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kanton Sarajevo Saudin Sivro odbio da potpiše sporazum sa premijerom KS Ademom Zoljem o povećanju osnovica za obračun plaće, prosvjetari su odlučili da reaguju.

Našoj redakciji obratilo se nekoliko prosvjetara ističući da se ne slažu sa "bahatim ponašanjem Sivre, jer on samovoljno povlači poteze ne konsultujući ostale prosvjetare". Također,  članovi Udruženja Samostalnihsindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a uputili su mail javnosti u kojem se ograđuju od Sivrinih poteza, ističući da bi oni pristali na povećanje osnovice od 310 KM koje je ponudila Vlada KS.

- Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo u potpunosti podržava Sporazum o osnovici za obračun plaće i povećanje sa 290 KM na 310 KM, koju su prihvatili i potpisali svi sindikati. Prosvjetari su ogorčeni i osuđuju politikanstvo i ucjene dvojca  Sivro – Šatorović,  na šta smo ranije ukazivali – navode u saopćenju.

Dodaju da je "svima jasno da dvojac Sivro - Šatorović izvršava naloge svojih političkih mentora, a prosvjetni radnici ne žele da budu političko oružje bilo koje politike i stranke, a posebno u ovo predizborno vrijeme".

- Posebno ovo navodimo jer se velika većina uposlenih u anketama potvrdno izjasnila za prihvatanje ponuđene osnovice od 310 KM. Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo ne podržava i osuđuje planirano uplitanje djece i roditelja u nastavak igrokaza koji su u narednom periodu  planirali dvojac Šatorović – Sivro, te poručujemo da nastavni proces i učenici ne smiju biti ugroženi i uvučeni u politikanstvo spomenutog dvojca. Sve aktivnosti se trebaju i moraju završiti za pregovaračkim stolom, uz uvažavanje partnera u socijalnim pregovorima. Prosvjetari ne mogu i ne smiju biti taoci Saudina Sivre i njegovih ucjenjivačkih stavova što bi za posljedicu imalo manje plaće za posljednji kvartal u 2018. godini u predškolskim ustanovama i osnovnim školama u KS – ističu prosvjetari.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo pozvao je sve uposlenike u predškolskim ustanovama i osnovnim školama u Kantonu Sarajevo da napuste Sivrin sindikat, koji svojim djelovanjem utiče na sve teži ekonomsko-socijalni položaj uposlenih u predškolskim ustanovama i osnovnim školama u KS.

- Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo poziva  premijera i Vladu KS da obustavi pregovore sa Saudinom Sivrom i Sporazum o osnovici za posljednji kvartal u 2018. godini potpiše sa jedinim registriranim i legalnim SSOOiO KS  i tako zaustavimo agoniju u koju je svojim politikanstvom i bahatim djelovanjem doveo uposlene u predškolskim ustanovama i osnovnim školama u KS – navode u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.