open-navfaktor-logo
search
Na odmoru u Hrvatskoj
Zbog pjesme u kojoj se spominje "Herceg-Bosna" njemački mediji žestoko kritizirali Manuela Neuera
Njemačka javnost šokirana je ponašanjem Manuela Neuera, kapitena fudbalska reprezentacije ali i minhenskog Bayerna, na godišnjem odmoru u Hrvatskoj.
13.07.2020. u 09:47
get url
text

Čuvar mreže njemačkog velikana, u čijem Izvršnom odboru od nedavno sjedi Hasan Salihamidžić, u nedjelju navečer je u jednom ugositeljskom objektu zapjevao pjesmu kontroverznog pjevača Marka Perkovića Thompsona, a za kojeg u Njemačkoj imaju nultu toleranciju s obzirom na njegova desničkarska uvjerenja.

- Video koji se pojavio na društvenim mrežama rezultirao je političkim raspravama i uzbuđenjem na Balkan. Hrvati ga slave, ali ga Srbi i Bošnjaci žestoko napadaju. Što je toliko eksplozivno u pjesmi koju Neuer pjeva? Pa to što je izvodi u Hrvatskoj poznati, ali u mnogim državama zabranjeni i zloglasni pjevač Thompson. On je pjevajući pjesmu "Jasenovac i Gradiška Stara" slavio zločine ustaša, hrvatskih fašista i nacističkih saveznika u Drugom svjetskom ratu. Na navedenim mjestima bili su koncentracijski logori u kojima su zatočeni, mučeni i ubijani deseci hiljada civila, Srba, Roma i Hrvata. Neuer pak pjeva njegovu pjesmu "Lijepa li si" u kojoj Hrvati svojataju dio Bosne i Hercegovine koji su u krvavom ratu s Bošnjacima sredinom 90-ih pokušali pripojiti Hrvatskoj - napisao je najpoznatiji njemački list Bild.

Ništa blaži prema kapitenu njemačke reprezentacije nije bio ni portal Goal.

- To je domoljubna pjesma u kojoj se slave razne hrvatske regije. Problem je što se u njoj kao dio Hrvatske navodi "Herceg-Bosna", kako su Hrvati nazvali dio Bosne i Hercegovine od kojeg su tokom rata 90-ih napravili autonomnu oblast koju su željeli pripojiti Hrvatskoj. Hrvati su do "Herceg-Bosne" došli tako da su etnički očistili njen teritorij od Bošnjaka i Srba, pri tome masakrirajući civile tih nacionalnosti i masovno pljačkajući njihovu imovinu - piše Goal.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.