open-navfaktor-logo
search
Rokade na klupama
Zbog (ne)realnih ambicija klubova ceh plaćaju treneri: Otkazi u Premijer ligi stižu i preporučenom pošiljkom
Nije prošlo mnogo vremena otkako je Branislav Krunić na nesvakidašnji način i za bosanskohercegovačke prilike smijenjen s klupe trebinjskog Leotara.
11.04.2022. u 20:17
get url
text

Krunić je iz medija saznao da je ostao bez posla, a ubrzo je obavještenje o otkazu na njegovu kućnu adresu stiglo i preporučenom pošiljkom.

VEZANI TEKST - Krunić: Otkaz sam dobio preporučenom pošiljkom
 

Nekadašnjeg reprezentativca Bosne i Hercegovine naslijedio je Miodrag Bodiroga, a šok terapija, čini se, nije uspjela.

Leotar je u zimskoj pauzi doveo nekoliko iskusnih fudbalera, a samo jedna pobjeda, dva remija i tri poraza u šest utakmica u 2022. godini rezultat su koji klubu garantuje grčevitu borbu za opstanak u nastavku prvenstva.

Šok terapija nije uspjela ni u Tuzli. Mediji su pisali da je Mladen Žižović došao na stadion Tušanj s namjerom da odradi trening sa ekipom, ali je po dolasku saznao da je termin pomjeren i da su fudbaleri svoje svakodnevne zadatke obavili s drugim stručnjakom - Amirom Spahićem. Bio je to znak da je Žižović "bivši", čime je Spahić iz juniorskog pogona prekomandovan u prvi tim.

VEZANI TEKST - Ko će naslijediti Musemića: Dva trenera nameću se kao logično rješenje, ali...
 

Sloboda je u dvije utakmice pod vodstvom Spahića upisala dva poraza, nastavila užasnu seriju i najavila grčevitu borbu za opstanak u osam preostalih kola.

Posljednja trenerska promjena u Premijer ligi BiH dolazi također s Tušnja. Poslije serije loših rezultata, s klupe Tuzla Cityja odstupio je Husref Musemić. Trofejni stručnjak nasljednika će dobiti tokom sedmice, a klub je ostavio na drugoj poziciji na tabeli, s velikim izgledima da Tuzlaci prvi put u historiji zaigraju na eurosceni.

Po promjenama trenera prednjači banjalučki Borac. Na klupi aktuelnog prvaka BiH ove sezone sjedila su četiri trenera. Počeo je Marko Maksimović, nastavio Zoran Milinković, a zatim Nemanja Miljanović. On je smijenjen iako je poražen samo jednom u 20 utakmica.

VEZANI TEKST - Maksimović: Ivković u Borac nije došao kao sportski direktor, vrijeme za alarme u Tuzli
 

Miljanovića je naslijedio dotadašnji sportski direktor kluba Tomislav Ivković.

Nekadašnji golman sezonu je počeo kao trener Željezničara. Klub s Grbavice vodio je u prvom dijelu sezone a potom se otisnuo u Banju Luku u nešto drugačijoj ulozi. U Želji ga je naslijedio Edis Mulalić.

Mnogi su mišljenja da je hrvatski trener u grad na Vrbasu i stigao kao rezervna varijanta u slučaju da stvari krenu po zlu. Na kraju se to ispostavilo tačnim.

Posušje kao novajlija u bh. eliti od starta sezone prekinulo je saradnju s dva trenera. Denisa Ćorića koji je uveo klub u elitni rang naslijedio je Stipe Balajić. Trener iz Hrvatske smijenjen je u proljetnom dijelu prvenstva nakon katastrofe protiv Sarajeva na Koševu. Umjesto njega kormilo je preuzeo Toni Karačić.

Karačić je sezonu počeo u Širokom Brijegu, ali je nakon blijedih rezultata morao otići. Naslijedio ga je Jure Ivanković.

Trenerske rokade dogodile su se i na Koševu. Ove sezone u Bordo klubu radila su dva stručnjaka. Goran Sablić je nakon blijede jeseni bio prinuđen da odstupi s mjesta šefa struke, a klub mu je zamjenu pronašao u Sjevernoj Makedoniji, dogovorivši saradnju s Aleksandrom Vasoskim.

VEZANI TEKST - Feđa Dudić ostaje trener Veleža
 

Po jedanput su trenera mijenjali još Radnik i Rudar. Tim iz Bijeljine sezonu je počeo s Vladom Jagodićem, a naslijedio ga je Velibor Đurić, koji je direktno iz kopački preuzeo vođenje ekipe. Nikicu Milenkovića u Rudaru zamijenio je Srđan Marjanović.

Sergej Jakirović i Feđa Dudić jedini su treneri koji su uspjeli sačuvati posao ove sezone.

Jakirović je prošle sezone sa Zrinjskim ostao bez Evrope, ali mu je pružena podrška, a njegov ove sezone u velikom stilu korača ka tituli prvaka BH.

Dudićev Velež bio je u problemima kada je splasnula euforija zbog blistavih nastupa u Evropi, čak je stavio svoj mandat na raspolaganje, što menadžment nije prihvatio. Rođeni su jednom nogom zakoračili u finale Kupa BiH, što je šansa da ponovo izađu na euroscenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.