open-navfaktor-logo
search
Odluka vrlo brzo
Zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora: Sprema se generalni štrajk u svim rudnicima u FBiH?
Upravni odbor Sindikata radnika rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), sutra će održati sjednicu na kojoj odlučiti šta će poduzeti, nakon što je kolektivni ugovor za oblast rudarstva istekao, a novi nije potpisan.
04.05.2022. u 19:21
get url
text

VEZANI TEKST - Rudari ogorčeni zbog kolektivnog ugovora: Sram vas bilo šta ste nam ponudili

Kako Faktor saznaje iz izvora unutar Sindikata, vrlo je vjerovatno da će predstavnici radnika svih sedam rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH sutra odlučiti da postave rok za usvajanje kolektivnog ugovora, a ukoliko taj rok ne bude ispoštovan, stupit će u generalni štrajk.

Također saznajemo da će se rudarima iz Koncerna vjerovatno pridružiti i kolege iz Rudnika mrkog uglja Banovići, koji nije dio zavisnog društva Elektroprivrede BiH, ali se kolektivni ugovor za oblast rudarstva odnosi i na njihove radnike.

VEZANI TEKST - Rudari jedinstveni: Ako propadnu pregovori s Vladom FBiH u vezi s kolektivnim ugovorom, stupa plan B

Rudari su 1. maja održali protest u Sarajevu, a tada su poručili da nisu zadovoljni s onim što im se nudilo u kolektivnom ugovoru kada je u pitanju povećanje plaća, na kojem će oni, kako nam je danas rečeno, nastaviti insistirati.

Podsjećamo, rudari svih sedam rudnika u sastavu Koncerna, prošle godine krajem novembra, bili su u radničkom neposluhu koji je trajao punih osam dana.

Nakon dugih pregovora, zahtjevi rudara su ispunjeni, a između ostalog, smijenjen je direktor Rudnika Kreka, dogovoreno je da će cijena uglja biti povećana za 20 posto, a odgođena je primjena dva pravilnika o radu i radnom učinku. Već tada se spominjalo da je za radnike u rudnicima, najvažniji naredni korak potpisivanje kolektivnog ugovora koji je istekao 1. maja.

VEZANI TEKST - Stotine rudara stiglo u Sarajevo, traže dostojanstven kolektivni ugovor

- Sramota je šta su nam ponudili. Osam posto povećanje primanja, a onda u idućem članu da oduzmu 30 posto. Nikada to nećemo dozvoliti. Rudari su naučili da trpe svašta, ali ovakvo poniženje nisu i neće – rekao je na protestima održanim 1. maja Zuhdija Karić, član Upravnog odbora Sindikata radnika rudnika FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.