open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Zbog negiranja genocida u Srebrenici: SDP će inicirati smjenu ministra Leposavića
Socijaldemokratska partija (SDP) Crne Gore predložit će parlamentu razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, nakon što je negirao da se u Srebrenici dogodio genocid, potvrdio je predsjednik crnogorskog SDP-a Raško Konjević.
04.04.2021. u 14:59
get url
text

On je tu informaciju objavio na svom Twitter nalogu.

VEZANI TEKST - Crnogorski ministar pravde negira genocid; Avdić: Vi ste bruka i zastiđe

- SDP će prijedlog za pokretanje interpelacije i razrješenje ministra pravde ponuditi na potpisivanje svim poslaničkim klubovima koji ne negiraju genocid u Srebrenici i ne spore legitimitet međunarodnih sudova - naveo je Konjević, prenosi RTCG.

Kako podsjećaju, generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović pozvao je građane da masovno potpišu peticiju za smjenu Leposavića.

Leposavić se na sjednici Skupštine Crne Gore krajem marta, odgovarajući na zastupničko pitanje, obrušio na legitimnost Haškoga suda, kojega je još 1993. osnovalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

- Ja sam spreman da priznam zločin genocida, kada se to i nedvosmisleno utvrdi - između ostalog je kazao Leposavić, negirajući na taj način pravosnažne odluke Međunarodnog suda pravde i Haškog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u kojima je jasno naznčena pravna kvalifikacija da se u Srebrenici 1995. dogodio genocid.

Uslijedile su brojne reakcije kojima je tražena njegova smjena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.