open-navfaktor-logo
search
Izbjeglice
Zbog napada na Idlib tokom Kurban-bajrama domove napustilo 124.000 Sirijaca
Šef Ureda za humanitarne intervencije u Siriji Muhammed Hallac je kazao kako je riječ o najmanje 19.231 porodici koje su izbjegle u kampove na teritoriji Sirije Atme, Kah, Deyr Hassan i Kefer Lusin, koji se nalaze naspram turskog Reyhanlija
16.08.2019. u 12:44
get url
text

Zbog napada Assadovog režima i Rusije na Idlib tokom Kurban-bajrama 124 hiljade civila izbjegle su u kampove na granici Sirije s Turskom, javlja Anadolu Agency (AA). 

Šef Ureda za humanitarne intervencije u Siriji Muhammed Hallac za AA je kazao kako je riječ o najmanje 19.231 porodici koje su izbjegle u kampove na teritoriji Sirije Atme, Kah, Deyr Hassan i Kefer Lusin, koji se nalaze naspram turskog Reyhanlija. 

Jedan dio civila potom se zaputio prema regijama koji su očišćene od terorista u sklopu ofanziva "Štit Eufrata" i "Maslinova grana", a osim zračnih napada tokom praznika, na iseljavanje je uticala i mogućnost okupiranja Khan Shaikhuna. 

Hallac navodi kako je najveći broj porodica napustio domove upravo u Khan Shaikhunu. 

-Za one koji napuštaju svoje domove moramo obezbijediti skloništa. Škole, džamije i kampove moramo držati otvorene - kazao je Hallac. 

Upozorio je također da u slučaju da napadi počnu i na Serakib i Maarratinnuman, broj raseljenih bi mogao dosegnuti cifru od jednog miliona. U Idlibu kao utvrdi sirijske opozicije živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada. Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju 17. septembra 2018. postignut je dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile. 

Od septembra prošle godine i proglašenja primirja u toj regiji je raseljeno više od 750.000 ljudi. Sirijska mreža za ljudska prava ranije je saopćila kako je u napadima na zonu deeskalacije sukoba Idlib, koje su režimske snage i saveznici izveli od 26. aprila do 27. jula, poginuo 701 civil, od toga 208 maloljetnika i 140 žena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.