open-navfaktor-logo
search
Uhljebljivanje
Zbog lijepe Ene iz HDZ-a izmislili su posao u zagrebačkoj Plinari
Sredinom januara je zaposlenica zagrebačke Plinare Ena Ercegovac (25) postala voditeljica službe za nabavku, analitiku, marketing i izvještavanje.
04.02.2020. u 08:39
get url
text

Voditelji službe su funkcije koje se nalaze u hijerarhiji odmah ispod članova uprave firme. Radno mjesto na koje je zaposlena uopće nije postojalo u firmi do decembra. A svi voditelji službi morali su imati, umjesto današnjih tri godine, pet godina iskustva.

Kako piše 24sata.hr, "odletio" je i direktor koji se protivio takvoj sistematizaciji te smanjenju godina iskustva kako bi Ercegovac mogla biti promaknuta. Na novom radnom mjestu ova mlada HDZ-ovka imat će osnovnu plaću od oko 15.000 kuna bruto (blizu 4.000 KM), odnosno oko 9.700 kuna neto, (blizu 2.500 KM), ali na to idu još dodaci.

Sve je počelo u proljeće 2017. godine. Ercegovac je tad bila, ali je i sad bliska saradnica predsjednika zagrebačkog HDZ-a Andrije Mikulića, koji je u međuvremenu napredovao te je danas i glavni državni inspektor.

Mikulić je 2017. bio predsjednik Gradske skupštine i raspisao je konkurs dva mjeseca prije izbora. Želio je zaposliti osobu koja će mu pomagati u radu s medijima. Ercegovac mu je već neformalno pomagala u tom poslu, a kad su 24sata.hr otkrila da je konkurs rezerviran za Enu, od svega se odustalo.

Ali nije prošlo ni mjesec od tog teksta, Ercegovac je zaposlena u Gradskoj plinari - Opskrba na mjestu samostalnog referenta. Tad je za to radno mjesto bilo potrebno tri godine iskustva, a Ercegovac je imala godinu i dva mjeseca iskustva radeći za zagrebački HDZ.

Već sljedeće godine napreduje za voditelja Odjela za korporativne komunikacije i marketing. Opet je za to radno mjesto trebalo tri godine iskustva, a ona je imala dvije godine i dva mjeseca, pokazuju dokumenti. Dakle, trenutno radno mjesto joj je treće u tri godine i za njega napokon ima iskustvo. I to zato što su pravila promijenjena, a radno mjesto novoosnovano.

Plinaru vodi HDZ-ovac Igor Pirija, a predsjednik nadzornog odbora je opet HDZ-ovac Bernard Mršo. HDZ je u koaliciji s Milanom Bandićem pa su njihovi ljudi dobili tu firmu. Više sagovornika je potvrdilo da Mikulić "vuče konce" u firmi. Međutim, u proljeće prošle godine drugi član uprave postaje i nestranački Igor Šadura, koji ima iskustva u poslovanju s plinom.

- Šadura je otišao nakon samo devet mjeseci jer se protivio novoj sistematizaciji koja je bila podešena za nju - kaže sagovornik iz Plinare.

U Plinari maju i obrazloženje zašto su spustili godine traženog iskustva u novoj sistematizaciji s tri na pet za voditelje službe.

- Te promjene imaju za cilj zapošljavanje mladih i visokoobrazovanih stručnjaka s potencijalom za rukovodeće pozicije. Zapošljavanjem mladih stručnjaka želimo održati lidersku poziciju na tržištu - zaključuju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.