open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Zbog licenciranja klubova oglasio se i Sindikat profesionalnih fudbalera BiH
Ne treba biti finansijski ili pravni ekspert, ni čak poznavalac prilika u bh. fudbalu, kako bi opravdali brojne medijske napise u proteklim danima, koji su ukazivali na ove nelogičnosti u poslovanju pojedinih klubova
06.06.2019. u 12:02
get url
text

U proteklim danima okončan je proces licenciranja klubova za nadolazeću premijerligašku sezonu, te učešće u međunarodnim takmičenjima. Ovogodišnji proces licenciranja proizveo je brojna pitanja, a Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini odlučio je javno istupiti po okončanju procesa.

- U sklopu procesa licenciranja klubova, takmičari Premijer lige BiH trebali su objaviti revizorske izvještaje svog poslovanja u protekloj godini putem klupskih kanala za komunikaciju. Prije svega, želimo istaći da pozdravljamo svake mjere, koje će dovesti do povećanja transparentnosti u bh. fudbalu, te upoznati javnost s bitnim stvarima u vezi s klubovimae i cjelokupnim premijerligaškim takmičenjem. Ipak, i ovaj dio licenciranja nije bio dosljedan u svojoj namjeri, te i nekoliko dana po okončanju predviđenog roka, pojedini klubovi nisu objavili svoje izvještaje o poslovanju.

Do sada objavljeni revizorski izvještaji premijerligaških klubova bili su dio stručne analize naše organizacije, a nakon iste obraćanje javnosti u vidu saopćenja bilo je potrebno kako bi zaštitili interese igrača i članova Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH.

Pojedini premijerligaški klubovi u potpunosti posluju transparentno, te su prikazali u svojim izvještajima stvarno stanje poslovanja, a bilo je i onih čiji izvještaji itekako dovode regularnost njihovog poslovanja u pitanje, a samim tim i postupak licenciranja. Naime, pojedini klubovi prikazali su da njihova godišnja izdavanja na plate radnoj zajednici (igrači, treneri, administracija kluba…) ne prelaze ni 300.000 KM. Kada bi taj iznos podijelili na 12 mjeseci, te uzeli u obzir da timovi imaju najmanje 25 profesionalnih igrača, uz osoblje u stručnom štabu, klupsku administraciji samo po obaveznim poslovima potrebnim za dobivanje licence, broj uposlenih u jednom klubu ne bi trebao biti manji od 35 osoba, te bi, u skladu s prethodno navedenim prikazanim iznosima, prosječna plata jednog igrača na premijerligaškom nivou u tim klubovima bila između 500 i 700 KM (bruto). Ne treba biti finansijski ili pravni ekspert, ni čak poznavalac prilika u bh. fudbalu, kako bi opravdali brojne medijske napise u proteklim danima, koji su ukazivali na ove nelogičnosti u poslovanju pojedinih klubova. Jasno je da pojedini klubovi ne prikazuju stvarne iznose primanja igrača, s obzirom na to da prikazane iznose s njihove strane niželigaški klubovi, članovi Druge lige Federacije BiH, mogu isplaćivati.

S obzirom na raspoložive informacije od strane igrača, te uvid u sporazume i ugovore, upoznati smo s činjenicom da klubovi potpisuju ugovore s najmanjim mogućim prikazanim primanjima za igrače, a ostale ugovorene obaveze isplaćuju "na ruke" bez stvarnog prikazivanja. Tako klubovi čine direktnu štetu državi kroz ne plaćanje značajnih iznosa poreza, a igrači trpe štetu s obzirom na to da imaju puno pravo na penziono osiguranje i druge povlastice koje im pripadaju kroz određene zakonske norme.

Stoga, Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini jutros se obratio nadležnim kantonalnim Poreskim upravama, te smo zatražili na osnovu dostupnih informacija i sumnji na kršenje zakona provjeru inspekcija u klubovima čije poslovanje očito nije u skladu sa zakonom.

Također, pozivamo ovim putem komisiju za licenciranje NFS/BiH da u potpunosti sprovodi svoje kriterije, jer sačuvanje integriteta premijerligaškog takmičenja za sve aktere jako bitno. Kako klub koji krši zakone može dobiti licencu i da li osobe koje dugi niz godina obnašaju funkcije u bh.fudbalu zaista vjeruju da, primjera radi, igrač stranac, u godinama kada razmišlja o završetku karijere dođe u premijer ligu BiH i igra za, ugovorom navedenih, 500 KM?

– Koristim priliku da apelujem na sve igrače, da dobro vode računa šta potpisuju. Svaku stavku ugovora moraju detaljno pročitati i biti svjesni činjenice da mogu ostvariti samo potraživanja koja su navedena u ugovoru. Ono što usmeno dogovore ili dobiju na neki drugi način nije u skladu sa zakonom, te u eventualnim budućim sporovima ne može biti predmet potraživanja - rekao je Aldin Đidić, osnivač Sindikata profesionalnih fudbalera BiH.

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH bit će dosljedan u svojim namjerama da se osigura potpuna regularnost u premijerligaškom takmičenju Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju SPF BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.