open-navfaktor-logo
search
Osnovni sud
Zbog kršenja zdravstvenih mjera u Brčkom osuđeno 13 osoba
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Brčanke M.V. (34) tereteći je da nije postupila po odlukama nadležnog organa za suzbijanje i sprječavanje epidemije koronavirusa.
22.06.2021. u 16:36
get url
text

Kako je opisano u optužnici, nju se tereti da kao zaražena osoba nije postupila po rješenju Inspektorata Distrikta kojim joj je naložen obavezni zdravstveni nadzor i izolacija u porodičnom domu njenog boravka. Pred Osnovnim sudom Distrikta, ona je optužena za krivično djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, saopćeno je iz Tužilaštva Distrikta.

Istodobno iz ove pravosudne institucije podsjećaju da je od proglašenja stanja prirodne nesreće zbog bolesti COVID-19 Tužilaštvo Distrikta za nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije otvorilo petnaest istraga protiv dvadeset osoba.

Čak devetoro njih optuženo je i novčano kažnjeno jer nisu postupili po rješenjima kojima su im naložene mjere za suzbijanje i sprječavanje epidemije.

Uz to, četiri osobe optužene su da su nepostupanjem po zdravstvenim mjerama izazvali opasnost od širenja zaraze COVID-19, uslijed čega su osuđeni za krivično djelo prenošenja zarazne bolesti.

Za ova krivična djela, Osnovni sud Distrikta redom je izricao novčane kazne uglavnom u iznosima od 800 do 2.500 maraka, navodi se u saopćenje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.