open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Zbog korone iseljava Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti, a useljava medicinsko osoblje
Za potrebe epidemiološke službe, a u funkciji borbe protiv koronavirusa, u toku je iseljavanje Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava iz objekta u neposrednoj blizini Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu. Ovu informaciju je za Faktor potvrdio Amir Kliko, v. d. direktora Instituta.
18.03.2020. u 19:47
get url
text

Još nema odluke Vlade FBiH

- Objekat u kojem smo bili, a iz kojeg se iseljavamo je u državnom vlasništvu, a Vlada Federacije Bosne i Hercegovine upravlja tom imovinom. Mi prepoznajemo značaj svega i svih ovih aktivnosti Vlade FBiH i Kantona Sarajevo u pripremi za zaštitu građana Sarajeva od ne daj Bože nadolazeće bolesti i mi u potpunosti sarađujemo s njima. Međutim, paralelno s tim imamo i ogromnu odgovornost prema historijskim dokazima o izvršenom genocidu i agresiji na Bosnu i Hercegovinu i sada tražimo adekvatno rješenje za to - govori nam Kliko i dodaje:

- Poznato nam je da je Vlada FBiH neki dan donijela odluku da taj prostor pod istim uvjetima prepusti Zavodu za javno zdravstvo FBiH, odjelu za epidemiologiju. Pošto je Zavod federalni, to će biti u toj službi. Međutim, mi još nismo dobili nikakvu odluku Vlade FBiH koja nam je dostavljena na adresu, a koja će nam precizirati koji su rokovi za izlazak. Ali rokovi su da činimo sve da spremno dočekamo tu nesretnu bolest. S te strane, mi ćemo tragati za rješenjima, ne čekajući rokove. Apeliram na sarajevsku javnost da nas podrži i pomogne da Vlada Kantona Sarajevo ispuni obećanja koja je dala da će nam u maksimalnom roku od godinu trajno riješiti naše pitanje smještaja u Kampusu Univerziteta u Sarajevu. Imamo čvrsta obećanja - rekao nam je Kliko.

Dodaje kako im je u ovom trenutku važno da što prije napuste prostor kako bi ga ustupili epidemiolozima.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH nam nisu znali ništa reći o odluci Vlade FBiH u vezi s ovim objektom, niti da li će pripasti epidemiološkoj službi zavoda, pa su nas uputili na Zavod za javno zdravstvo KS, gdje također nisu u toku.

Gledamo da adekvatno spasimo dokumentaciju

Odgovore nismo dobili ni iz Opće bolnice, tačnije, direktora Zlatka Kravića, s obzirom na to da se objekat iz kojeg se iseljava Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava nalazi u blizini.

- Ono što je najbitnije, naši uposlenici ne gledaju gdje ćemo se mi smjestiti, nego gledamo da adekvatno spasimo dokumentaciju koju smo 27 godina čuvali. Tu su i novine, video i audiomaterijali, izjave svjedoka. Kanton Sarajevo nam je ponudio smještaj u objektu u Nedžarićima, međutim, za radnike je odgovarajuće, ali zbog visine stropova izgleda da se naš arhiv ne može tu smjestiti, pa ćemo morati tražiti druga rješenja - rekao nam je Kliko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.