Kako nam je rečeno, obustavljeno je korištenje vanzavodskih pogodnosti osuđenim osobama za period od 13. do 31. marta 2020, a obustavljene su i posjete porodica, advokata i drugih osoba osuđenim i pritvorenim osobama u istom periodu.

Također, održani su radno-konsultativni sastanci s ciljem preciziranja mjera, s posebnim uputama za zdravstvene službe Zavoda, gdje se ističe pojačano vršenje dezinfekcije svih prostorija, pregledi osoba koje dolaze na izdržavanje kazne zatvora ili određivanja mjere pritvora, uključujući i kontakte sa kriznim štabovima.

- KPZ Sarajevo je promptno postupio po ovim preporukama i pored navedenih aktivnosti ostvario kontakte sa predsjednikom Kantonalnog suda u Sarajevu Špoljarić Vladimirom, predsjednicom Općinskog suda u Sarajevu Janjom Jovanović, te predsjednicom Regionalne advokatske komore Vasvijom Vidović - kazao je za Faktor direktor sarajevskog KPZ-a Faruk Zubčević.

Dodao je da je cijeli zatvor tokom noći vanredno dezinficiran.

- Kompletan zatvor potpuno je tretiran dezinfekcionim sredstvom kojim se anulira u određenom obimu egzistencija ovog virusa, te na vidna mjesta prezentirao upute o postupanju u Centralnom objektu, Odjeljenje Ustikolina i Objektu Igman - kazao je Zubčević.