open-navfaktor-logo
search
Drvna industrija
Zbog koronavirusa: Bh. roba namijenjena za Egipat i Kinu "zarobljena" u hrvatskim lukama
Italija je drugi vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine i samim tim naše kompanije koje posluju na Apeninima veoma su zainteresovane kako će se razvijati situacija nastala zbog epidemije koronavirusa.
10.03.2020. u 13:39
get url
text

 Vildan Hajić, predsjednik Grupacije šumarstva i drvne industrije Federacije BiH, kaže da se osjećaju prve posljedice vanrednog stanja u Italiji.

- Koliko znam, pojedine kompanije imaju određenih problema s isporukom robe u Italiju. Također, teže se i naplaćuje. U prva dva mjeseca 2020. godine manja je potražnja za sirovinom u odnosu na isti period iz 2019.

Kako je ova zima bila blaga, pogotovo januar, dobro se radilo i stvorile su se zalihe jer, ponavljam, osjeti se da je tržište uzdrmano. Višak robe je na čekanju. Nedavno sam bio na Sajmu namještaja u turskom Izmiru. Mnogo je manje putnika na aerodromima, manje posjetilaca na sajmu – rekao je Hajić.

Prema njegovim riječima, poseban problem je zbog nemogućnosti trasnporta robe.

- U hrvatskim lukama stoji roba iz primarne proizvodnje, rezana građa i slično, namijenjana za Egipat i Kinu. Jednostavno, koronavirus je "zarobio" brodove – istakao je Hajić.

Zdravko Vojvodić, potpredsjednik Grupacije šumarstva i drvne industrije FBiH, naveo je da kasni repromaterijal iz Italije, a sve je povezano s Kinom.

- Okovi koji se koriste u drvnoj industriji kasne iz Italije. Veliki evropski proizvođači tih dijelova proizvode se u Kini, a tamo je skoro pa stala proizvodnja – kazao je Vojvodić.

Kada je u pitanju Republika Srpska, tamošnji drvoprerađivači su u 2019. godini na prostor Italije izvezli nešto manje sirovog i prerađenog drveta te namještaja u iznosu od skoro 80 miliona KM.

- Vrijednost izvezenog namještaja je 37 miliona KM, dok je rezane građe, parketa, prozora, vrata… izvezeno robe u vrijednosti 40 miliona KM. Već se primjećuju posljedice krize nastale zbog koronavirusa.

Manja je potražnja, traži se odgoda u plaćanju tako da ima razloga za zabrinutost. Ako se ovako nastavi i u aprilu, imat ćemo velike negativne posljedice za drvnu indsutriju u BiH – izjavio je Lazo Šinik, Udruženja šumarstva i prerade drveta Privredne komore Republike Srpske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.