open-navfaktor-logo
search
Zvanično potvrđeno
Zbog gubitaka gasi se Marbo fabrika čipsa u Laktašima
Kompanija PepsiCo do kraja 2021. godine će ugasiti proizvodnju u svojoj fabrici čipsa Marbo u Laktašima. 
19.10.2021. u 15:18
get url
text
Čips Marbo

Gašenje fabrike čipsa zvanično je potvrđeno iz kompanije Pepsico i proizvodnja se seli u općinu Bački Petrovac u Srbiji, te da je riječ o novoj poslovnoj strategiji, piše CAPITAL. 

Fabrika Marbo biće rekonstruisana u centralni distributivni centar za cijelo tržište Bosne i Hercegovine, dok će fabrika u Magliću (općina Bački Petrovac, Srbija) postati regionalni proizvodni centar kompanije PepsiCo za područje Zapadnog Balkana, u čijem sastavu Marbo posluje već 13 godina, kažu oni.

Dodaju kako će preduzeće Marbo nastaviti sa prodajom i distribucijom portfolia u BiH, te da će sektori logistike i prodaje, kao i dio drugih administrativnih funkcija ostacti u Laktašima.

- Ovakva reorganizacija poslovne strukture će biti završena do kraja 2021. godine - kažu u PepsiCo.

Iako nisu spomenuli kakva je sudbina oko 380 zaposlenih radnika fabrike, jasno je da će mnogi od njih morati da potraže druga radna mjesta s obzirom na to da je za distribuciju potrebno mnogo manje radnika nego u proizvodnji.

Finansijski izvještaji pokazuju kako je Marbo u posljednje dvije godine upao u probleme i napravio minus od 6,5 miliona maraka, iako su, primjera radi, prošle godine imali prihode od nepunih 70 miliona maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.