open-navfaktor-logo
search
Kriza u Australiji
Zbog drakonskih epidemioloških mjera prijeti im nestašica hrane, ono malo što je ostalo poskupilo i do 60 posto
Australskim državama prijeti nestašica hrane nakon što su pooštrene protuepidemijske mjere na cijelom kontinentu, a u državi Viktoriji proglašeno je stanje katastrofe.
06.08.2020. u 18:02
get url
text

Dodatni je problem i što u poljoprivredi nema sezonskih radnika jer u zemlju ne smiju ući.

Jedan od najvećih trgovačkih lanaca u Australiji upozorio je na moguću nestašicu hrane zbog panične kupovine Australaca nakon što su u državi Viktoriji uvedene strožije mjere zbog pandemije koronavirusa.

Trgovački lanac, čije ime nije objavljeno, upozorenje je poslao direktno vladinu odboru za borbu protiv COVID-19. Savez velikih supermarketa tvrdi kako će dosad neviđena ograničenja poremetiti čitav lanac opskrbe u cijeloj Australiji.

Distribucijski centri u Viktoriji bili su prisiljeni smanjiti i broj radnika na dvije trećine tokom šest sedmica potpunog zatvaranja.

Šefica australskog Poslovnog vijeća Jennifer Westacott također je ukazala na problem s opskrbom u uvjetima koronakrize.

- Moramo hitno riješiti problem u lancu opskrbe u distributivnim centrima i ta se ograničenja moraju ukinuti jer ne vode računa o tome da ovi lanci opskrbljuju cijelu zemlju - izjavila je Westacott za Sydney Morning Herald.

Ministar zdravstva Novog južnog Walesa za ABC News rekao je da će država, ali i savezne vlade pronaći načina za rješavanje eventualnih nedostataka koje su donijele protuepidemijske mjere.

Istovremeno su i cijene povrća otišle u nebo skočivši za čak 60 posto jer zbog zatvaranja granica nema sezonskih radnika. Radnu snagu u Australiji za potrebe poljoprivrede uglavnom čine mladi iz Europe i jugoistočne Azije, ali sada ih nema jer ne mogu ući u zemlju, a mnogi koji su već bili ondje morali su se vratiti u domovine.

Zatvaranje i granica saveznih australskih država također znače da radnici koji po potrebi putuju unutar kontinenta ne mogu raditi.

- Smanjenje broja radnika plus problemi zbog kojih selimo radnike po proizvodnim lokacijama dodatno otežavaju posao proizvođačima voća i povrća koji nemaju radne snage za opskrbu svih Australaca svježom hranom - rekao je izvršni direktor australskog Udruženja proizvođača svježe hrane Michael Rogers, prenosi Daily Mail.

Država Viktorija zabilježila je u srijedu rekordan dnevni porast zaraze koronavirusom i rekordan broj smrti povezanih s COVID-19, u najsmrtonosnijem danu pandemije. Zabilježena su čak 752 nova slučaja koronavirusa i 15 umrlih, uključujući i jednog 30-godišnjaka, najmlađu australsku žrtvu.

Ranije ovoe sedmice premijer Viktorije Daniel Andrews objavio je stanje katastrofe i uveo stroge nove restrikcije u Melbourneu, uključujući noćni policijski sat i zatvarajući brojne poslove, trgovine i obrte.

Restrikcije koje su uvedene do 15. septembra također brane stanovnicima da putuju dalje od pet kilometara u potrazi za namirnicama ili rekreacijom, zabranjene su organizirane rekreativne aktivnosti i vjenčanja, a nošenje maski je obvezno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.