open-navfaktor-logo
search
Slučaj iz 2013. godine
Zbog davanja lažnog alibija uhapšene dvije osobe iz Drežnice kod Mostara
Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su H. D. (49) i S. B. (51) iz Drežnice kod Mostara koji su svojim lažnim iskazima osumnjičenom M. B. osigurali alibi prilikom suđenja na Kantonalnom sudu u Širokom Brijegu, izvijestili su u četvrtak iz kantonalnog MUP-a.
27.05.2021. u 19:04
get url
text

Oni su sprovedeni u službene prostorije Sektora krim policije MUP-a ZHK gdje su ispitani u svojstvu osumnjičenih zbog davanja lažnog iskaza. Kako se navodi u policijskom izvještaju, ispitivanjem je utvrđen način na koji su H. D. i S. B. angažirani za svjedočenje u korist M. B. dajući mu lažni alibi. 

O navedenim saznanjima je obaviješten postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva u Širokom Brijegu koji je utvrdio da postoje osnovi sumnje da je osoba M. B. počinila krivično djelo 'Poticanje na počinjenje krivičnog djela Davanje lažnog iskaza' te da postoji potreba da se ispita u službenim prostorijama MUP-a ZHK.

Policijski službenici PU Ljubuški jučer su uhapsili M. B. koji je sproveden u službene prostorije Sektora krim policije MUP-a ZHK gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog. Protiv osoba M. B., H. D., S. B. i M. M. (31) podnesen je izvještaj o počinjenim krivičnim djelima "Davanje lažnog iskaza", a M. B. i H. D. su danas uz izvještaj predani na daljnje postupanje postupajućem tužiocu u Širokom Brijegu.

U obrazloženju se ističe kako su policijski službenici Uprave policije MUP-a ZHK u saradnji s policijskim službenicima Federalne uprave policije, radeći na rasvjetljavanju više krivičnih djela počinjenih u ranijem periodu na području ovog kantona došli do važnih informacija vezanih za krivično djelo "razbojništvo" koje je počinjeno 20. 12. 2013. godine u Ljubuškom na štetu Nikole Hrstića.

Naime, iako je od samog početka postojala sumnja o počiniocu, zbog čega je u ovom predmetu podignuta optužnica protiv M. B. (33) iz Ljubuškog, problem je stvarao alibi, za kojeg je u konačnici utvrđeno da je lažan, stoji u policijskom izvještaju.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.