Italijanski zakon sada nalaže da vozila moraju imati sigurnosni uređaj koji upozorava vozače ukoliko je dijete ostalo u automobilu ili u autosjedalici.

Zakon je na snagu stupio u četvrtak i osmišljen je tako da spriječi smrt u vozilima na velikim vrućinama.

Neki će uređaji slati vizuelna i zvučna upozorenja kada neko izlazi iz automobila, navode iz Ministarstva za infrastrukturu i saobraćaj.

Ostali uređaji slat će signale vozačevom pametnom telefonu o senzorima na dječijoj sjedalici, piše CNN

Moguće su novčane kazne između 88 i 333 eura, a vozači mogu izgubiti bodove na dozvoli. Drugo kršenje značilo bi da će vozačka dozvola biti oduzeta najmanje 15 dana. Zakon se odnosi na roditelje djece mlađe od četiri godine.

Iz ministarstva kažu da su uređaji dostupni na internetu i u trgovinama specijaliziranim za dječje predmete.

Roditelji će u narednom periodu moći od države dobiti novac kao naknadu za kupovinu uređaja, ali na tome se još uvijek radi.

Zakon je predložen 2018. godine nakon više smrtnih slučajeva od vrućih automobila.

Prema podacima KidsAndCars.org u SAD-u svake godine umre 38 djece jer su bili zarobljeni u vozilu na izuzetno visokim temperaturama. Ali smrtnost od 2016. do 2019. godine premašila je taj broj, tokom 2019. godine umrlo je 52 djece, navodi organizacija.

Savez proizvođača automobila i Udruženje globalnih proizvođača automobila u septembru su objavili da se industrija obavezuje da do 2025. godine stavi podsjetnike na zadnja sjedišta u automobile i teretna vozila. Neki proizvođači automobila već su dodali neke mjere sigurnosnih sjedišta na svoja vozila.