- HNS upozorava na stalno rušenje ustavnog poretka, demokratskih normi i standarda. Niz proizvedenih afera u Bosni i Hercegovini u organizaciji, pod kontrolom i direktnim rukovodstvom CIK-a idu upravo u tome smjeru. Aktuelni sastav i djelovanje CIK-a BiH proizvod je "duboke države" i parasistema koji ima jedinstven cilj - rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Aneksa 4 kroz utjecanje na izborne procese u staljinističkom izdanju - saopćeno je iz HNS-a.

Iz HNS-a ističu kako su Grad Mostar i svi njegovi stanovnici čekali 12 godina na izborni dan koji im je trebao omogućiti demokratsko i nesmetano izražavanje izborne volje, ali je izborni proces "ugrožen učinjenim nepravilnostima, propustima i nelegalnom kontaminacijom cjelokupnog procesa".

- Nakon mnogih afera, neregularnosti, grubog kršenja i kompromitiranja izbornog procesa u Gradu Mostaru, dužni smo opet upozoriti na sve nepravilnosti te pozivamo nadležne institucije na reakciju, a počinitelje na krivičnu odgovornost - navode iz HNS-a te dodaju kako će danas službeno uputiti krivičnu prijavu i prema Tužilaštvu BiH.

HNS vjeruje kako se jedino sudskim putem kroz neovisne institucije BiH može žurno riješiti probleme koje je izazvalo "nelegalno i nelegitimno tijelo CIK svojim odlukama i aktima koji su u suprotnosti sa zakonima i Ustavom BiH".

- Ignoriranje i selektivan pristup zakonima i proizvoljno tumačenje istih otvorilo je put daljnjim nelegalnostima pod okriljem CIK-a BiH. Riječ je o tijelu koje je isključivo pod utjecajem i u funkciji politike koja ga je takvim kreirala i njegove članove instalirala - smatraju u HNS-u.

U saopćenju za javnost HNS navodi dalje kako su unatoč postignutom političkom sporazumu i usvojenim izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u dijelu koji se odnosi na izborna pravila za Grad Mostar, upozoravali na neprihvatljivu odluku prilikom raspisivanja lokalnih izbora za Grad Mostar odvojeno od održavanja lokalnih izbora u drugim jedinicama lokalne samouprave te svjesno uvlačenje izbornog procesa u predbožićno i božićno vrijeme, izražavajući bojazan od mogućih malverzacija.

- Nelegitimni i nelegalno izabrani članovi CIK-a BiH svojim postupanjem i planiranim odlukama svjesno narušavaju političku stabilnost Bosne i Hercegovine i destabiliziraju politički prostor. Pokušaji, sada i kratkoročno ostvarene namjere, čisti su primjer razgradnje temeljnih demokratskih principa kojima je osnovni cilj slabljenja pozicije hrvatskog naroda i diskreditacija ustavom zajamčenih konstitutivnih prava - dodaje se u saopćenju. 

HNS podsjeća međunarodne partnere, supotpisnike sporazuma za Grad Mostar, i na druge odluke CIK-a BiH "koje su kompromitirale cjelokupan izborni proces kroz svjesno omogućavanje fiktivnih promjena prebivališta za stotine stanovnika bošnjačke nacionalnosti na nepostojeće adrese" te napominje kako je po istom već formiran predmet u Tužilaštvu HNK-a.

- Organizirano omogućavanje utjecaja na izborni rezultat u tri gradska izborna područja nastanjena dominantno hrvatskim stanovništvom - Jug, Jugozapad i Zapad - kao i omogućavanje kompromitiranja izbornog procesa, pri kraju izbornog dana i nakon zatvaranja glasačkih mjesta trebali su obeščastiti potpisani sporazum i uskratiti Mostarkama i Mostarcima da slobodno biraju - navode iz HNS-a.

Svojim postupanjem članovi CIK-a, tvrdi HNS, uzrokuju nemjerljive posljedice suprotne demokratskoj izbornoj volji i integritetu izbornog procesa u Gradu Mostaru te rade institucionalnu sramotu od CIK-a BiH.

- Hrvatski narodni sabor zahtijeva hitne i neopozive ostavke članova CIK-a BiH zbog direktnog nelegalnog utjecaja na izborne procese u Gradu Mostaru, kao i dodatno uključivanje pravosudnih i policijskih institucija u sve daljnje aktivnosti. Također, pozivamo i sve ostale mjerodavne pravne i političke subjekte u BiH, kao i međunarodne partnere da najoštrije osude sve pokušaje manipulacije glasovima birača i izbornim rezultatima - stoji u saopćenju Ureda za informiranje HNS-a.