open-navfaktor-logo
search
"Masovna konfrotacija"
Zbog čega je Antoni Bandić isključio fudbalera Sarajeva
Antoni Bandić, fudbalski sudija iz Gruda, ponovo je u centru pažnju i to zbog poteza u 83. minuti današnjeg derbija između Sarajeva i Veleža (0:2).
04.12.2021. u 17:22
get url
text

Arbitar koji je u žižu sportske javnosti dospio u maju 2017. godine kada je izmislio penal za Zrinjski protiv Radnika u 93. minuti, koji je Mostarce pogurao ka tituli, a zbog kojeg je dobio jednogodišnju suspenziju, danas je isključio igrača Sarajeva.

Bandić je u finišu utakmice, nakon jednog koškanja na polovici Veleža, Halidu Šabanoviću, fudbaleru Sarajeva, pokazao drugi žuti, odnosno crveni karton. U prvi mah, kada mu je pokazao javnu opomenu, ni sudija nije bio svjestan da je to drugi žuti.

Tokom TV prijenosa moglo se vidjeti kako je Bandić tek nakon "asistencije" jednog igrača Veleža shvatio da je to Šabanoviću druga javna opomena. 

VEZANI TEKST - Velež na Koševu savladao Sarajevo

Tada je otišao pred igrača Sarajeva još jednom mu pokazao žuti (treći žuti), a potom izvadio i crveni karton, te mu pokazao put u svlačionicu.

- Nesportsko ponašanje. Sudjelovanje u masovnoj konfrotaciji (sukob, op.a) - objasnio je Bandić u svom izvještaju zašto je isključio igrača Sarajeva.

Vjerovatno je Bandić aludirao da je Šabanović bio u grupi igrača koji su se koškali, ali se u TV prijenosu nije vidjelo da je zaslužio karton.

Inače, najratoborniji tokom koškanja bio je Krste Velkoski, kapiten Bordo tima, koji je uz Šabanovića dobio žuti karton.

Treba naglasiti kako će Bandić od 1. januara 2022. godine biti jedan od trojice arbitara iz BiH sa FIFA značkom. On je prijedlog Komiteta za sudije i suđenje FSBiH, a FIFA značku će dobiti zajedno sa Milošem Gigovićem, a njih dvojica će na međunarodnu listu "uskočiti" umjesto Luke Bilbije i Harisa Kaljanca. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.