Stanovnicima Washingtona rečeno je da ostanu kod kuće i virtualnim putem prate inauguraciju 46. predsjednika Sjedinjenih Država kako ne bi riskirali zarazu koronavirusom. Od praćenja svečanosti uživo odvraća ih i veliki broj pripadnika snaga sigurnosti koji su raspoređeni po zabarikadiranom gradu, šokiranom napadom pristaša predsjednika Donalda Trumpa na Kapitol 6. januara. Ni Trump neće prisustvovati svečanosti. Kad Joe Biden u podne po mjesnom vremenu položi ruku na Bibliju, on će već biti izvan Washingtona, čime će prekinuti tradiciju mirnog i uljudnog prijenosa vlasti, piše Hina.

Republikanski milijarder bit će tada u Mar-a-Lagu na Floridi, gdje će otputovati u srijedu ujutro.

- Svima koji su pitali, neću prisustvovati svečanosti inauguracije 20. januara - obznanio je ukratko u jednom od svojih posljednjih tvitova prije nego mu je zabranjeno korištenje Twittera.

Washington kao tvrđava

Trump je prvi predsjednik od Andrewa Johnsona 1869. koji odbija prisustvovati zakletvi svog nasljednika. Tradicija nalaže da predsjednik u odlasku i njegova prva dama dočekaju novi predsjednički par ujutro na dan zakletve i da zajedno dođu na Kapitol. Njegov potpredsjednik Mike Pence bit će prisutan ceremoniji.

Washington je od napada na Kongres, hram američke demokratije, pretvoren u tvrđavu. Više od 20.000 pripadnika Nacionalne garde, vojnih rezervista, naoružani kruže gradom. Postavljene su žičane ograde i betonski blokovi kako bi se zaštitilo spomenike kao što su Bijela kuća i Kapitol ili kako bi se zatvorile glavne saobraćajnice. Veterane rata u Iraku centar grada podsjeća na zelenu zonu u Bagdadu. National Mall, velika poljana koja vodi od Lincolnovog spomenika do Kapitola, bit će zatvoren za javnost. Ondje se stotine hiljada Amerikanaca tradicionalno okupljaju kako bi pozdravili novog predsjednika.

Umjesto toga, postavljeno je gotovo 200.000 zastava koje će predstavljati građane koji ove godine neće moći doći. Američka policija opetovano upozorava da su prijetnje novih oružanih napada grupa krajnje desnice realne. Bit će na velikom oprezu tokom cijelog historijskog dana.

Naglasak na pomirenju Amerikanaca

Novi predsjednik planirao je da svečanost inauguracije velikim dijelom bude virtualna kako bi se spriječilo širenje zaraze COVID-19. Od samoga početka mandata on se time želi razlikovati od Trumpa čije pristaše ne žele nositi zaštitne maske i ne poštuju većinu epidemioloških mjera. Biden će nakon zakletve održati tradicionalni govor u kojem će staviti naglasak na pomirenje Amerikanaca. Nastupit će pop zvijezda Lady Gaga koja će otpjevati američku himnu i latino diva Jennifer Lopez.

Tokom poslijepodneva položit će vijenac na grob neznanog junaka na groblju Arlington s trojicom svojih prethodnika i njihovim suprugama: Georgeom W. i Laurom Bush, Billom i Hillary Clinton te Barackom i Michelle Obama. Na povratku, povorka 46. američkog predsjednika zaustavit će se nekoliko stotina metara od Bijele kuće i Joe Biden uputit će se do svoje nove rezidencije pješice. Tada će moći najaviti svoje prve predsjedničke odluke.

Umjesto tradicionalnih balova i koncerata, večer će se provesti uz televiziju na kojoj će se prenositi posebna emisija koju će voditi glumac Tom Hanks, dok će se Joe Biden i Kamala Harris javnosti obratiti preko malog ekrana.