U banjalučkom Osnovnom sudu danas su iznesene završene riječi na suđenju Sejfudinu Tokiću i Adnanu Bajriću zbog krivičnog djela izazivanje vjerske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti, a u vezi događaja od prije tri i po godine kada su u centru Banje Luke raširili zastavu sa simbolom ljiljana.

Uoči početka završnih riječi, tužilaštvo je uradilo preciziranje optužnice, te je umjesto riječi "zastava Armije BiH", stavljeno "zastava Republike BiH".

Tako je, prema optužnici koju je podiglo banjalučko Okružno javno tužilaštvo, Tokić optužen da je 22. maja 2015. godine oko 12 sati, u banjalučkoj Srpskoj ulici u neposrednoj blizini Hrama Hrista Spasitelja i zgrade Gradske uprave, a u vrijeme dok se održavao pomen za stradalih 12 banjalučkih beba, "podigao zastavu Republike BiH", a ne "ratnu zastavu ABiH", kako je to isticano sve vrijeme ovog postupka.

Tužiteljica Dijana Kukobat je u završnoj riječi istakla da su dokazani svi navodi iz optužnice, te da su cijenjeni svi materijalni dokazi. Ona je kazala da je sporna zastava predmet koji kod drugog, odnosno srpskog naroda, stvara asocijaciju na "rat, stradanja i mržnju", te da je Tokić i javno pozivao na mržnju, govoreći o "četničkoj ideologiji" i da je "RS genocidna tvorevina", a na šta su građani negodovali i bili vidno uznemireni.

- Nedvosmisleno je utvrđeno da su optuženi izvršili krivično djelo i da su postupali sa direktnim umišljajem – kazala je tužiteljica i zatražila da ih sud proglasi krivim, osudi ih, te im izrekne obavezujuću mjeru oduzimanja zastave.

Odbrana je istakla da je tužiteljica zloupotrijebila ovlaštenja, da optužnica sadrži više netačnih navoda, kao i da su dokazi pribavljeni kršenjem principa zakonitosti.

- Svi materijalni dokazi pribavljeni su povredom odredaba Zakona o krivičnom postupku, te ne mogu biti osnov za utvrđivanje krivične dogovornosti – istakla je odbrana u završnim riječima, te je zatraženo da se optuženi dvojac oslobodi.

Tokić je ranije izjavio da je istakao zastavu Republike BiH sa ljiljanima povodom godišnjice prijema BiH u UN.

Predsjednik Bošnjačkog pokreta je uoči završetka suđenja poručio da je ubijeđen u oslobađajući presudu kojom će se "potvrditi pravo svakom građaninu BiH da na svakom pedlju države može slobodno prigodnim prilikama isticati zastavu RBiH sa ljiljanima kao simbol slobode i antifašizma i zastave sa kojom je država BiH primljena u punopravno članstvo u UN".

Presuda će biti objavljena 5. novembra.