open-navfaktor-logo
search
Francuska
Završna deklaracija G7: Iran nikada ne bi trebao imati nuklearno oružje
U završnoj deklaraciji G7, grupe koju čine SAD, Kanada, Japan, Njemačka, Italija, Francuska i Velika Britanija, navodi se da je potrebno promijeniti način funkcionisanja Svjetske trgovinske organizacije (WTO) kako bi se brže rješavali i eliminirali sporovi
26.08.2019. u 21:18
get url
text

U ponedjeljak je završen 45. samit grupe zemalja G7 u francuskom gradu Biarritzu, a nakon ovog međunarodnog skupa objavljena je i završna deklaracija, javlja Anadolu Agency (AA).

U završnoj deklaraciji G7, grupe koju čine SAD, Kanada, Japan, Njemačka, Italija, Francuska i Velika Britanija, navodi se da je potrebno promijeniti način funkcionisanja Svjetske trgovinske organizacije (WTO) kako bi se brže rješavali i eliminirali sporovi.

U deklaraciji je navedeno da je postignut dogovor da će Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) već sljedeće godine pronaći adekvatno rješenje u vezi sa međunarodnim pravilima o oporezivanju.

Dodaje se također, da su politički lideri poručili da dijele mišljenje da Iran nikada ne bi trebao imati nuklearno oružje te da je potrebno osigurati mir i stabilnost u cijeloj regiji.

U deklaraciji je istaknuto da će u vezi sa krizom u Ukrajini "Francuska i Njemačka u narednim sedmicama održati samit u normandijskom formatu kako bi se pronašlo konkretno rješenje".

U deklaraciji je također naglašeno da zemlje iz grupe G7 podržavaju trajni prekid vatre u Libiji.

-Tražimo da se održi međunarodna konferencija uz učešće svih strana pogođenih ratom kao i lokalnih aktera - navodi se. U tom kontekstu, iskazana je podrška radu i aktivnostima Ujedinjenih nacija (UN) i Afričke unije.

Samit lidera sedam najrazvijenijih zemalja svijeta je održan pod izuzetno jakim mjerama sigurnosti. Na mjerama sigurnosti bilo je angažirano oko 13.200 policajaca i 450 vatrogasaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.