open-navfaktor-logo
search
Pozorište mladih
Završetak hortikulturnog uređenja zelenih površina do kraja mjeseca
Do kraja mjeseca, naravno zavisno od vremenskih prilika, planiran je završetak hortikulturnih radova na uređenju zelenih površina na trgu ispred Pozorišta mladih, koji bi se, na osnovu inicijative Općine Centar, u budućnosti trebao zvati Trg kulture "Jurislav Korenić" u čast velikog pozorišnog i tv reditelja, osnivača Pozorišta mladih, Kamernog teatra 55 i Festivala MESS
23.10.2018. u 13:57
get url
text
Pozorište mladih-trg

Do sada su radnici Kantonalnog javnog preduzeća "Park", zaduženi za navedene radove, uspjeli izbetonirati postolja za deset parkovskih klupa za odmor težine do 500 kilograma, te su postavljene podzemne električne instalacije potrebne za osvjetljenje parka koje je uradila firma "Testingelektro".

Na budućoj zelenoj površini od 400 metara kvadratnih će biti postavljena zemlja i travnato busenje. Također je planirano postavljanje sedam velikih žardinjera u koje će biti zasađene sadnice niskih stabala zajedno sa sezonskim ukrasnim cvijećem, kao i četiri korpe za otpatke od inoksa.

Hortikulturnim radovima je prethodilo uređenje i asfaltiranje 700 metara kvadratnih trga, za šta je bila zadužena građevinska firma "Grakop" iz Kiseljaka. Sve navedene radove finansira Općina Centar. Ona će svojim sugrađanima, a posebno pješacima, predati na korištenje lijep i uređen prostor koji može biti iskorišten za razne aktivnosti.

Idejno rješenje uređenja trga ispred Pozorišta mladih (pod nazivom "Via Vitae" - Put života) je uradio student Akademije likovnih umjetnosti – Odsjeka za grafički dizajn Ahmet Prošić, pod mentorstvom profesora Srđe Hrisafovića.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.