Subota, 28.05.2022.
FOTO: Općina Novi Grad

Završeno montiranje nadvožnjaka na Devetoj transverzali

Uporedo sa izvođenjem navednih radova u toku je vraćanje pružnih kolosijeka i kontaktne mreže na stanici Alipašin Most

Nakon što je prije nekoliko dana završena najkompleksnija faza izgradnje 9. transverzale, montaža mosta preko željezničke pruge u Boljakovom Potoku, radnici firme Euro - Asfalt završili su montiranje kompletnog mosta na transverzali koja će spajati dva dijela općine Novi Grad. Kako je potvrđeno iz firme Euro-Asfalt, glavnog izvođača radova, u narednim danima slijede pripremni radovi za izlijevanje armirano-betonske ploče kolovoza i pješačkih staza, nakon čega će se raditi asfaltiranje, postavljanje ivičnjaka i zaštitne ograde.

Uporedo sa izvođenjem navednih radova u toku je vraćanje pružnih kolosijeka i kontaktne mreže na stanici Alipašin Most, koje je bilo neophodno privremeno izmjestiti radi montiranja konstrukcije mosta preko željezničke pruge. Iako se radilo o izuzetno kompleksnom poslu, radnici firme Euro-Asfalt, uz pomoć tri dizalice od 300 i 200 tona u vrlo kratkom roku izmjestili su tri kolosijeka sa kontaktnim vodovima i montirali most preko pruge.

Nakon što se završe radovi na nadvožnjaku, ostaje izgradnja kružnog toka i spoj sa ulicom Safeta Zajke, a u planu je da se i to uradi u ovoj godini. A da bi se završio i taj dio, potrebno je da Skupština Kantona Sarajevo donese određene odluke iz oblasti imovinsko – pravnih odnosa, što bi trebalo biti završeno do početka građevinske sezone. Ukoliko kantonalna Skupština završi taj dio posla, može se očekivati da se u narednoj godini svi poslovi sa spajanjem 9. transverzale završe.

Deveta transverzala najveći je infrastrukturni projekat u oblasti saobraćaja koji se realizira na području najveće općine u Kantonu Sarajevo. Investitori ovog višemilionskog projekta su Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, Direkcija za puteve KS i Općina Novi Grad, saopćila je Općina Novi Grad.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh