London

Završeno glasanje: Theresa May ostaje premijerka Velike Britanije

Objavljeno: 12.12.2018. u 22:15

May je večeras dobila 200 glasova povjerenja, a 117 zastupnika je glasalo protiv

Theresa May ostaje premijerka Velike Britanije.

May je večeras dobila 200 glasova povjerenja, a 117 zastupnika je glasalo protiv nje.

Sigurna je u narednih godinu dana, koliko se ne smije održati novo glasanje o nepovjerenju. No, i dalje ostaje pitanje razjedinjenog Parlamenta koji nema većinu niti za jednu bitnu odluku.

Sporazum koji je May ispregovarala s Bruxellesom, a koji su već potvrdili čelnici ostalih 27 EU država, teško će biti prihvatljiv tvrdolinijaškim pobornicima Brexita u njezinoj stranci, dok Laburisti ne pristaju ni na što osim na nove izbore. Povlačenje iz Brexita, tj. ostanak u EU također ne bi dobio većinu glasova, čak ni kada bi bio predložen, a male su šanse da će se na vrijeme raspisati i drugi referendum o izlasku.

Britanska premijerka danas se suočila sa glasanjem o nepovjerenju nakon što je 48 zastupnika iz njene Konzervativne stranke, koji su ujedno i parlamentarni zastupnici, predalo pisma predsjedavajućem Odbora Konzervativne stranke u kojem zahtijevaju to glasanje. Dio zastupnika Konzervativne stranke nezadovoljan je načinom na koji premijerka vodi proces izlaska Velike Britanije iz Evropske unije te smatraju kako May više nije sposobna biti na čelu stranke, niti voditi zemlju.

U emotivnom govoru prije ulaska u parlament u srijedu uveče May je rekla kako će se boriti svim snagama da ostane na poziciji. Poručila je i kako bi novi premijer mogao biti u teškoj situaciji te kako bi se mogao dovesti do toga da odgodi, ili čak otkaže Brexit koji ona planira privesti kraju.

Theresa May ranije je izjavila da se na narednim unutarstranačkim izborima neće kandidirati za predsjednicu Konzervativne stranke.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije