open-navfaktor-logo
search
Zatvorena birališta
Završeno glasanje na izborima u Turskoj: Erdogan poručio da treba zaštititi volju naroda
Birališta širom Turske zatvorena su danas u 17 sati po lokalnom vremenu (16 sati po srednjoevropskom), čime je završeno glasanje na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, javlja Anadolija.
14.05.2023. u 16:10
get url
text

Birači koji se nađu na biračkom mjestu u vrijeme zatvaranja moći će iskoristiti svoje građansko pravo i nakon 17 sati, kako je ranije saopćila Visoka izborna komisija Turske.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je poruku na nalogu na društvenim mrežama nakon što je završeno glasanje na izborima za predsjednika i državni parlament.

- Dragi prijatelji i kolege. Proces glasanja je završen na način koji i dolikuje našoj demokratiji. Sada, kao i uvijek, vrijeme je da se pobrinemo za glasačke kutije. Potrebno je zaštiti volju naroda dok rezultati ne budu finalizirani - kazao je Erdogan.

Predsjednik Vrhovne izborne komisije Turske (YSK) Ahmet Yener izjavio je da je završen izborni proces i da dosad nije zabilježena nijedna negativna situacija, javlja Anadolija.

- Završen je izborni proces na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Nismo zabilježili nijednu negativnu situaciju - kazao je Yener nakon zatvaranja birališta za predsjedničke i parlamentarne izbore.

Istakao je ipak da su tokom izbornog procesa jedan posmatrač i dvoje građana umrli od posljedica srčanog udara, te je izrazio saučešće porodicama preminulih.

Yener je izrazio zahvalnost svim političkim strankama koje su doprinijele izborima, posmatračima, predstavnicima medija i svim drugim koji su dali doprinos izbornom procesu.

Građani Turske danas su glasali na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mjesta.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasalo je po prvi put.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema redosljedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turske.

Birališta su ranije bila otvorena i izvan Turske, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje.

Glasanje na graničnim prelazima počelo je 27. aprila, a u diplomatskim predstavništvima 5. maja i trajalo je do 9. maja, prema ranije utvrđenom rasporedu.

Više od 3,41 miliona građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

Kako je saopćila Visoka izborna komisija Turske, nepotpuni i nezvanični rezultati će biti objavljeni istog dana, u prvim satima po zatvaranju birališta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.