open-navfaktor-logo
search
Rat u Ukrajini
Završeni pregovori u Istanbulu, Rusi obećali: Radikalno ćemo smanjiti vojne aktivnosti oko Kijeva i Černihiva
U Istanbulu u Turskoj završen je sastanak pregovaračkih delegacija Rusije i Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).
29.03.2022. u 14:19
get url
text

Sastanak je održan u predsjedničkom uredu u Dolmabahčeu.

Ukrajinski pregovarač Mihailo Podoljak nakon mirovnih pregovora sa ruskom delegacijom u Istanbulu kazao da Kijev želi da vidi osam zemalja, uključujući Tursku, kao garante.

Dodao je da će u naredne dvije sedmice Ukrajina nastaviti pregovore sa Rusijom. Rekao je i da će Krim biti predmet odvojenog dijela pregovora s Rusijom.

Rusija je nakon mirovnih pregovora s delegacijom Ukrajine u Istanbulu obećala da će značajno smanjiti vojne aktivnosti na Kijev i grad Černihiv.

Ruska delegacija izjavila da su razgovori s ukrajinskom stranom u Istanbulu bili konstruktivni.

Šef ruske delegacije kazao je da bi se predsjednici dvije zemlje mogli sastati kada bude odobren nacrt mirovnog sporazuma.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju na otvaranju sastanka rusko-ukrajinskih pregovaračkih timova poručio kako vjeruje da u pravednom miru nema gubitnika.

Izrazio je zadovoljstvo što je ugostio delegacije i dao doprinos njihovim naporima da uspostave mir u tako kritičnom razdoblju.

- Turska je pokazala pošten pristup štiteći prava, zakone, osjetljivost i ruske i ukrajinske strane na svim međunarodnim platformama - rekao je Erdogan, te dodao kako je Turska spremna biti domaćin mirovnih pregovora između ruskog i ukrajinskog predsjednika.

Do sada je u Bjelorusiji održano nekoliko rundi pregovora između predstavnika Rusije i Ukrajine, a posljednji razgovori su organizovani u formatu videokonferencije 14. marta, ali konkretni rezultati još nisu postignuti.

Turska je 10. marta ugostila ruske i ukrajinske ministre vanjskih poslova u Antaliji na jugu zemlje, što je bio sastanak na najvišem nivou dviju strana od početka rata 24. februara. Iako strane nisu uspjele postići dogovor o prekidu vatre, složile su se da nastave pregovore.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Od tada je najmanje 1.151 civil ubijen u Ukrajini, a 1.842 ih je ranjeno, saopštile su Ujedinjene nacije. Istovremeno, prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice više od 3,87 miliona Ukrajinaca je izbjeglo u susjedne države.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.