open-navfaktor-logo
search
Hodočašće
Završene sve aktivnosti u Medini, bh. hadžije sutra kreću ka Meki
Sve planirane aktivnosti u Medini su obavljene i večeras se bosanskohercegovačke hadžije pripremaju za sutrašnji put ka Meki, u kojoj će obaviti hadž i umru - izjavio je za agenciju Mina Dževad Hadžić, šef Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.
29.06.2022. u 12:33
get url
text

Bosanskohercegovačke su dobro i zdravo, te putovanje teče prema planu, kazao je Hadžić.

- Drago mi je da smo uspjeli obaviti sve predviđene aktivnosti. Jučer smo uspjeli s nekoliko grupa posjetiti Revdu i svi oni koji su to željeli učiniti pružili smo im priliku za to. Danas je posljednja grupa hadžija boravila u posjeti Uhudu, džamijama Kuba i Kibletejn i Hendeku. Time smo priveli kraju sve aktivnosti predviđene za Medinu - naveo je Hadžić.

Hadžije večeras počinju s pripremama za polazak u Meku.

- Ured za hadž i umru je obavio sve neophodne pripreme da hairli, sa što manje stresa i što boljom organizacijom prevezemo naše hadžije iz Medine u Meku - istaknuo je Hadžić.

Bosanskohercegovačke hadžije, kako su sami kazali, su sretne i nastoje iskoristiti svaki trenutak boravka na svetim mjestima.

Ismetu Fazliću, građevinskom inženjeru, ovo nije prvi boravak u Medini.

- Prvi put sam obavio hadž za sebe 2018. godine, a ove godine obavljam hadž kao bedel za svoju majku. Ovdje je sve prelijepo, od ovog harema kojeg se ne možeš nagledati, pa do Revde i mjesta gdje je ukopan Božiji poslanik. Ja najviše vremena provodim u haremu. Učim, zkrim i činim dove za one koje su me zadužili ali i za one koji nisu te za našu Bosnu i Hercegovinu - kazao je Fazlić.

Hadžihanumi Saji Alibalić je ovo prvi put da dolazi na hadž.

- Ispunila se moja životna želja, nešto o čemu sanjam već godinama - da hodam ulicama kojima je hodao Poslanik, a.s., da klanjam namaze u njegovoj džamiji. Zaista se ovo ne može opisati riječima. Išla sam u Revdu, što je samo po sebi velika stvar. Želim pohvaliti vodiče i edukatore koji su nam dali zaista puno informacija. Prezadovoljna sam smještajem u hotelu i hranom, mada je ovdje najbitniji ibadet. Predstoji da vidim i Kabu i hadž će biti vrhunac ovog predivnog putešestvija - naglasila je Alibalić.

Senahid Musić je, također, prvi put u Medini.

- Sutra, ako Bog da, krećemo ka časnom hramu Kabi da budemo Allahovi gosti. Svime sam zadovoljan, i smještajem i hranom, i posebno što sam blizu Poslanikove džamije pa mogu svaki namaz obavljati u njoj. Preporučio bih svim muslimanima u svijetu, Bosni, dijaspori, da posjete Mekku i Medinu. Evo jučer je ovdje bilo 44 stepena. Vjerujte da se osjećam lakše i ugodnije nego kada je temperatura u Bosni 28 Celzijusevih stepeni - naglasio je Musić.

Esri Ljajić ovo nije prvi boravak u Medini i Meki, ali jeste prvi hadž.

- Ja sam iz Turske. Moji su porijeklom iz Sandžaka. Ovo mi je prvi hadž. Došla sam ovdje s mužem. Ranije sam dva puta bila na umri. Samo hoću da kažem da se ovo treba doživjeti, jer se ne može opisati riječima - poručila je Esra Ljajić.

Hadžije će još danas moći da poselame Muhameda, a.s., i tokom dana na svakom koraku u haremu Poslanikove, a.s., džamije vide se prsluci sa zastavom Bosne i Hercegovine, jer hadžije pokušavaju iskoristiti svaki trenutak posljednjeg dana boravka u Medini za ibadet, zikr i dove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.