open-navfaktor-logo
search
Ceremonija zatvaranja
Završena Olimpijada u Japanu, još jedne Igre bez medalje za BiH
Svečanom ceremonijom u Tokiju su zatvorene 32. ljetne olimpijske igre koje su 23. jula počele u prijestolnici Japana, a zastavu Bosne i Hercegovine na ovoj ceremoniji nosio je najbolji bh. atletičar Amel Tuka.
08.08.2021. u 15:13
get url
text

Nakon 16 dana najveća sportska smotra, koja se održavala u specijalnim uvjetima zbog pandemije koronavirusa, proglašena je zatvorenom.

- Proglašavam 32. ljetne olimpijske igre zatvorenim - riječi su kojima je predsjednik MOK-a Thomas Bach zatvorio Olimpijadu, a potom na francuskom jeziku pozvao sve na naredne Igre kojima je za tri godine domaćin Pariz.

U svečanom defileu je učestovalo 205 delegacija, a tradicionalno ih je predvodila delegacija Grčke, dok je posljednja bila delegacija organizatora Igara - Japan.

Na Igrama je učestvovalo više od 11.000 sportista u 33 sportske discipline, u 339 sportskih događaja, a poredak najuspješniji zemalja u Tokiju možete pogledati na ovom linku.

Nažalost, još jedne Olimpijske igre završene su bez medalje za Bosnu i Hercegovinu, iako je opći utisak da nikad nismo bili bliže olimpijskom odličju.

Nedžad Husić je u teakwandou izgubio meč za bronzu, pa je takmičenje završio peti. Amel Tuka je osvojio šesto, a Mesud Pezer 11. mjesto. Osim ovog trojca BiH su u Tokiju predstavljali Larisa Cerić (džudo), Lana Pudar (plivanje), Emir Muratović (plivanje) i Tatjana Đekanović (streljaštvo).

Za nešto više od dvije sedmice u Tokiju počinju Paraolimpijske igre koje će trajati od 24. augusta do 5. septembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.