open-navfaktor-logo
search
Došli i iz drugih gradova
Završena manifestacija "Dovište Ključ": Čuvati domovinu, vjeru i tradiciju
Centralnim programom na Starom gradu u Ključu danas je završena još jedna tradicionalna kulturno-vjerska manifestacija "Dovište Ključ", manifestacija kojom se obilježava dolazak islama na ove prostore, javila je Mina.
28.05.2023. u 14:08
get url
text
Dovište Ključ

Program je počeo okupljanjem ispred Gradske džamije, obilaskom Šehidskog mezarja u Ključu, učenjem Jasina i poklanjanjem hatme šehidima Ključa, nakon čega su se imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Ključ kao i pristigli konjanici, noseći bajrake, uputili prema Starom gradu Ključ.

U okviru programa posjetili su i turbeta šehida iz ranog doba Osmanskog Carstva čija imena se ne mogu sa sigurnošću znati.

Dovište Ključ

(FOTO: Mina)

Programu je prisustvovao i izaslanik muftije banjalučkog mr. Admir-ef. Blitović, koji je govorio o ustrajnosti obilježavanja ove manifestacije.

- Nadam se da ćemo se okititi osobinom istikameta, odnosno ustrajnosti, i nastojati postići krajnji cilj, a to je zadovoljstvo Allaha dž.š. Svjedoci naše ustrajnosti su naše džamije, tekije, naše medrese, naši bijeli nišani i naša domovina. Mi moramo nastaviti ustrajavati na tom putu, jer je to jedini način opstanka nas i naše zemlje - kazao je efendija Blitović.

Glavni imam Medžlisa Ključ Ermin-ef. Vučkić naglasio je da ova manifestacija ima za cilj sjećati se na one čijom zaslugom je islam došao na ove prostore, ali i na naše najbolje sinove, naše šehide, koji su dali živote za domovinu.

- Koliko god nam je važno sjećati se sultana Mehmeda Fatiha, čija vojska je došla ovdje i donijela islam, toliko nam je važno sjećati se na naše šehide, koji su ono najvrednije dali za državu Bosnu i Hercegovinu. Naše je da to njegujemo, čuvamo i obilježavamo - kazao je efendija Vukčić.

Dovište Ključ

(FOTO: Mina)

Vjernici iz Ključa, ali i pristigli gosti iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, rado posjećuju dovišta u našoj zemlji. Sretni su što se jedna ovakva manifestacija realizuje u Ključu.

- Dolazim svake godine ovdje na Stari grad, i ovo je naše, bošnjačko. Sve dok sam živ, posjećivat ću ovu manifestaciju - kazao je Hamid Krantić iz Ključa.

Podrška Općine Ključ ovoj manifestaciji, ni ovoga puta nije izostala. Njen načelnik Nedžad Zukanović, kazao je kako nam je dužnost danas biti ovdje.

- Medžlis Islamske zajednice Ključ jedan je od najaktivnijih na području našeg kantona, i rad našeg medžlisa je naš svijetli primjer. Mi moramo ustrajati u našoj misiji, a to je graditi bolju Bosnu i Hercegovinu, a u isto vrijeme sjećati se na naše šehide i sve one koji su nam donijeli slobodu - poruke su načelnika Zukanovića.

Prigodan program koji se sastojao od učenja odlomaka iz Kur'ana, ilahija i recitacija, izveli su učenici Medrese "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić" iz Banja Luke, a klanjanjem podne-namaza i učenjem tradicionalne dove završena je ovogodišnja manifestacija "Dovište Ključ".

Dovište Ključ

(FOTO: Mina)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.