open-navfaktor-logo
search
Sanski Most
Završena ekshumacija: Sa groblja Greda ekshumirano pet tijela, bila umotana u deke i u pojedinačnim sanducima
Završena je ekshumacija na lokalitetu Greda kod Sanskog Mosta i pronađeni su kompletni posmrtni ostaci pet osoba, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
03.12.2020. u 13:52
get url
text

Kako su naveli iz Tužilaštva, prema preliminarnim informacijama, radi se o žrtvama srpske nacionalnosti nestalim u jesen 1995. godine.

- Nakon završetka rada na ovoj lokaciji, posmrtni ostaci će biti upućeni na dalju sudskomedicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize, a ekshumacija će biti nastavljena na obližnjem lokalitetu Šušnjari, udaljenom nekoliko stotina metara od ove lokacije - navode iz Tužilaštva.

U procesu ekshumacije učestvuju predstavnici Instituta za nestale osobe (INO BiH), ljekar sudske medicine, policajci MUP-a USK koji osiguravaju lokaciju, kao i potrebni radnici i mehanizacija.

Kako saznajemo, svi posmrtni ostaci bili sahranjeni na groblju na ovom lokalitetu.

Iz instituta za nestale osobe kazali su nam da su tijela bila umotana u deke i smještena u pojedinačne sanduke.

- Jučer je završena ekshumacija ovih posmrtnih ostataka, danas su se radila neka dodatna kopanja, ali ništa više nije pronađeno na ovom lokalitetu - kazala je za Faktor Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

Tijela su, prema njenim riječima, prebačena u halu Šejkovača, gdje će biti uzeti uzorci koštane srži i obavit će se obdukcija kojom će se utvrđivat uzrok smrti.

Na lokalitetu Šušnjari, ekshumacija će se također raditi na groblju.

Institut za nestale osobe BiH je ove godine je na području BiH učestvovao u ekshumaciji ukupno 67 tijela žrtava, od kojih je njih 55 identifikovano.

Kako je pojasnila Fazlić, to je značajno manji broj nego ranijih godina, a što je posljedica pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera koje su na snazi.

Za sljedeću sedmicu planirane su tri ekshumacije na području BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.