Javna ustanova Muzej “Alija Izetbegović” i Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH) organizirali su šestu Internacionalnu likovnu koloniju “Moj bijeg u slobodu”, koja je  održana od 14. do 22. septembra u Počitelju.

Počitelj je  i ove godine bio  domaćin velikom broju domaćih i stranih umjetnika. Učestvovalo je više od 20 umjetnika iz Hrvatske, Južne Koreje, Njemačke, Srbije, Turske, Slovenije i Kosova. Ova lokacija je i ove godine bila inspirativna za brojne umjetnike.

Clemens Beungkun Sou je u Počitelj stigao iz Seula, (Južna Koreja)

- Dolazio sam na nekoliko kolonija u Istočnoj Evropi,  ali Počitelj ima najdužu tradiciju kada je organizacija kolonija u pitanju i ovo je nainspirativnije i najbolje mjesto za umjetničko stvaranje. Ljudi u Bosni imaju jako lijepa lica, tako da pored arhitekture inspiraciju vidim i u ljudima - zaključuje Beungkun.

Umjetnica Gabriele Schaffartzik  je stigla iz Njemačke i kaže da za nju Bosna  jako interesantna zbog svoje multikulturalnosti, posebno Sarajevo. 

- Ovo je drugi put da sam u Počitelju, a kada sam dolazila prvi put odmah sam se zaljubila u ovo mjesto. Želim da se zahvalim Muzeju "Alija Izetbegović" na pozivu i osjećam privilegiju što sam ovdje. Za mene je ovo sjajno iskustvo jer u Njemačkoj nemamo likovne kolonije, ustvari nemamo nikakvu tradiciju likovnih susreta u Njemačkoj. Bila sam na nekoliko kolonija u regiji ali ova je posebna jer se osjećam uzvišeno, u Počitelju nemam osjećaj za vrijeme, osjećam kao da vrijeme stoji i da mogu da kreiram svoju umjetnost na način na koji želim - izjavila je gošća iz Njemačke.

Teme ovogodišnje kolonije bile su slobodne, samim tim se pojavio i dosta širok raspon neposrednih umjetničkih nadahnuća i rezultata, okupljenih u zajedničkom tematskom naslovu “Moj bijeg u slobodu”. Direktor Javne ustanove Muzej "Alija Izetbegović" Adnan Žiško zahvalio je svim likovnim umjetnicima koji su se odazvali da učestvuju u radu likovne kolonije.