open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Završen skup "Pravda za Dženana"
Skup se održavao u znak podrške porodici Dženana Memića, koja od istražnih organa traži da konačno utvrde istinu o onome što se dogodilo njihovom sinu
05.10.2018. u 18:09
get url
text

{$galerijaFotografija}

U Sarajevu je završen skup građana koja su se ispred BBI centra okupili kako bi još jednom podržali porodicu Dženana Memića, koja na ovaj način traži od istražnih organa da konačno utvrde istinu o onome što se dogodilo njihovom sinu te procesuiraju odgovorne.

Muriz Memić se tokom protestnog okupljanja obratio javnosti i istakao da ovo nije politički skup.

- Imaju dva takva skupa, SDA i SBB, i ja ih pozivam da ne spominju Dženana Memića - kazao je otac stradalog mladića.

Okupljeni uzvikuju "Pravda, pravda, pravda", tražeći pravdu za Dženana.

- Ja sam još malo dobio ovu bitku, Tužilaštvo BiH je preuzelo slučaj. Dobio sam ih olovkom koja je duga 2,8 godina!!! - kazao je Memić.

Zamolio je i za podršku Davoru Dragičeviću, jer, kako je kazao, stižu informacije da je otjeran sa Trga Krajine.

- Dajte da ih otjeramo olovkom. Dok je slučaj Dzenan Memić neriješen nema pravde u ovoj državi, dok se slučaj David Dragičević ne riješi, ja se borim za svu našu djecu. Pozivam saučesnike da se otrijezne i da shvate da su izgubili ovu birku - kazao je Memić.- kazao je Memić, pozivajući Sarajlije da krivce za stanje u državi, kriminal i korupciju kazne olovkom.

On se osvrnuo i na obraćanje Alise Mutap i istakao je da je iznijela mnogo laži.

- Alisa Mutap, dužna si mi očinji vid. Kako da razgovaram sa tobom kada imaš amneziju, ničega se ne sjećaš - rekao je Memić.

Danas je, kako je kazao, podnio krivočnu prijavu protiv 45 ljudi, "na čelu sa vođom organizirane bande Dalidom Burzić".

- Govorim da je kriminalac i bandit, a ona nista ne poduzima - kazao je Memić.

{$galerijaFotografija}

Još jednom je podsjetio na presudu kojom su Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni optužbi. Rekao je da mu je danas najteže.

- Zašto Dženanova majka nije na protestima, pitao bih to Alisu? Dženana majka ne oblači više, da li Alisa tebe tvoja majka oblači? Pripremi se Alisa, obećavam ti - kazao je Memić.

{$galerijaFotografija}

U ime Dženanove majke, masi se obratila Diana Zelenika, inače kandidatkinja HDZ 1990 za Predsjedništvo BiH. 

- Došla sam kao majka koja je dijete nosila pod srcem i da podržim one koji trpe nepravdu. Ukoliko mi se ukaže povjerenje obećavam da ću se do zadnjeg daha boriti za pravdu. Na svim svojim skupovima sam završavala sa onim sto želim za BiH. Želim pravdu za Dženana, pravdu za Davida, pravdu za svu našu djecu - rekla je Zelenika.

Današnji skup nije propisno najavljen, ali su se građani odazvali pozivu Muriza Memića koji je on uputio na protestima održanim prošle subote ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Na kraju skupa Memić se zahvalio policiji koja je obezbjeđivala skup, iako on nije bio najavljen.

Memić je na prošlim protestima prozvao policajce koji su, kako je ustvrdio, skrili dokaze važne za istragu o smrti njegovog sina te je istakao da on ima nove, neoborive dokaze i dva svjedoka koji će govoriti od slučaju. Od građana je tražio da ga podrže u njegovoj borbi i da zajedno sa njim istraju dok se ne riješi ovaj slučaj, obzirom da su optuženi za smrt njegovog sina nakon sudskog postupka oslobođeni krivnje. 

Prije dva mjeseca nakon provedenog sudskog postupka Ljubo i  Bekrija Seferović, sin i otac, oslobođeni su optužbi da su skrivili nesreću u kojoj je Dženan Memić zadobio smrtonosne povrede. Prilikom niihovog hapšenja oni su najprije priznali da su skrivili pomenutu nesreću da bi potom sve negirali. Sudski postupak su pratile brojne kontroverze, a porodica je od samog početka osporavala navode optužbi da su Seferovići krivi za Dženanovu smrt. Zbog toga su u devet navrata organizovali proteste. 

Pravda za dženana bbi 05.10.2018 galerija 2
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.