open-navfaktor-logo
search
Akcija "Mreža"
Završen pretres u zgradi Općine Velika Kladuša: Pripadnici FUP-a napustili zgradu s nekoliko vreća
U prostorijama Općine Velika Kladuša pretres je završen nešto prije 21 sat. Pripadnici FUP-a su napustili zgradu sa nekoliko vreća.
18.06.2020. u 21:26
get url
text

Inače, jutros je počelo provođenje operativne akcije Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona kodnog naziva "Mreža". U akciji koja se provodi u saradnji sa Federalnom upravom policije, uhapšeno je šest osoba, među kojima je i prvoosumnjičeni načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić.

Današnja akcija je rezultat višemjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja se vodi protiv sedam fizičkih i jednog pravnog lica, gdje se osumnjičenima stavlja na teret sumnja da su počinili više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Sumnja se da je  načelnik Općine Velika Kladuša iskorištavao svoj službeni položaj u periodu od 2017. godine do kraja 2019. godine i protivno Zakonu o državnoj službi u USK i Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti u USK uvećavao plaće i isplaćivao nagrade pojedinim državnim službenicima zaposlenim u Općini Velika Kladuša, te da je protivno ovim zakonima unaprijedio na viša radna mjesta nekoliko državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša.

Sumnja se da je dvoje osumnjičenih u periodu od 2016. godine do danas iskorištavalo svoj službeni položaj pri izradi, donošenju i proglašenju budžeta Općine Velika Kladuša za 2017., 2018., 2019. i 2020. godinu i uvrštavali u ove budžete grantove za dva neprofitna pravna lica bez jasnih namjena i pravdanja sredstava. Predmetna sredstva su i isplaćena.

Uhapšeni će u toku sutrašnjeg dana biti predati postupajućem tužiocu, nakon čega će biti odlučeno o daljnjim mjerama.

Zgrada Općine Velika Kladuša                                                                                      

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.