open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Završen pregled, dojava o bombi u zgradi CIK-a bila je lažna
Nova dojava o podmetnutoj bombi u zgradi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) bila je lažna, potvrdili su za Faktor iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH. 
07.06.2022. u 15:31
get url
text

Kako su naveli iz Direkcije, oni su u 12.30 sati od unutrašnjeg osiguranja CIK-a obaviješteni da je putem e-maila dostavljena informacija o postavljenoj eksplozivnoj napravi unutar zgrade CIK-a.

VEZANI TEKST - Nove dojave o bombama u Sarajevu: Ponovo na meti CIK i MUP KS

- Po zaprimanju dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi, Odsjek za protivdiverzionu i biohemijsku sanitarnu zaštitu uputio se na lice mjesta. Policijski službenici Odsjeka za PDZ su obavili informativni razgovor sa sa unutrašnjim osiguranjem CIK-a i obavili kontradiverzioni (KDZ) pregled unutrašnjeg i vanjskog dijela zgrade CIK-a. Po obavljenom pregledu ustanovili su da se radi o lažnoj dojav - naveli su iz Direkcije.

Dodaju da u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu i drugim policijskim agencijama radi na daljnjoj istrazi u pronalaženju počinioca slanja lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama.

Podsjetimo, radi se o drugoj lažnoj dojavi u sedam dana koja se odnosi na CIKBiH. Naime, i 2. juna je nakon detaljnog pregleda istog objekta utvrđeno da je dojava bila lažna.

U toku dana zaprimljene su i dojave o bombama podmetnutim u tri policijske stanice na području Kantona Sarajevo (KS).

Kako jerečeno u MUP-u KS, ekipe su odmah upućene na teren, gdje poduzimaju mjere i radnje na kontradiverzionom pregledu (KDZ) policijskih objekata.

Dojave o bombama su učestale u posljednje vrijeme, a na meti su objekti u kojima se smještene određene institucije i javne ustanove. Radi se o pojavi koja se bilježi i u drugim zemljama regiona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.