open-navfaktor-logo
search
Povodom "dana RS-a"
Završen defile u Banjoj Luci: Dodik zapjevao, iz mase se čulo "Pravda", za kraj "Marš na Drinu"
Svečani defile povodom "dana RS-a", čije je obilježavanje Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, i ovog 9.januara organizuje se u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića u Banjoj Luci.
09.01.2022. u 11:36
get url
text

To je centralna manifestacija koju vlasti u ovom entitetu organizujuju povodom ovog datuma.

Ove godine u defileu je učestvovalo oko 3.000 učesnika u nekoliko ešalona, kao i vozila MUP-a RS-a, među kojima su centralno mjesto zauzimala oklopna vozila Despot.

{$galerijaFotografija}

Defile je otvorila počasna jedinica MUP-a, a raport entitetskoj predsjednici Željki Cvijanović predao je Vitomir Petričević, komandir Počasne jedinice MUP-a RS-a.

Defile su predvodili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović te ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Tom sudski osporenom prazniku, imeđu ostalih, prisustvovali su i ministrica za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević te ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Uoči početka defilea došlo je do nekoliko manjih incidenata. Davor Dragičević pokušao je doći do centralnog mjesta gdje je i glavna bina sa zvanicama i gostima, ali mu policija to nije dozvolila.

FOTO: N1

Također, pokret "Vjera Narod država" je, prema nezvaničnim informacijama, danas u podne pozvao na mirnu šetnju nakon podnevnog namaza u džamiji Ferhadija u Banjoj Luci, ali ih je policija zaustavila.

Kako je javila reporterka Faktora s mjesta događaja, tokom obraćanja Milorada Ddoika, koje je uglvnom bilo pozdravljano aplauzima, u nekoliko navrata iz mase se začulo: "Pravda", što je povik neformalne grupe "Pravda za Davida". 

I ove godine, kao i ranije, u defileu su učestvovali "Noćni vukovi", čiji je član Vladimir Putin.

Inače, "Noćni vukovi", ekstremistička je proruska grupa koja ima odlične odnose s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, a učestvovala je u dešavanjima početkom septembra na Cetinju kada je uz dosta drame ustoličen mitropolit Srpske pravoslavne crkve Joanikije.

Nakon civilnih ešalona, glavnom ulicom su defilovali policijski ešaloni različitih jedinica MUP-a RS-a.

Kao i nekoliko godina ranije, učesnici su otpjevali "Pukni zoro", a u jednom momentu i Dodik je zapjevao za govornicom.

Skup je završen uz taktove "Marša na Drinu".

Devetog januara 1992. godine u Sarajevu samozvana Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donijela je "Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine".

VEZANI TEKST - Republika Srpska 9. januara slavi genocid, zločine, etničko čišćenje, silovanja, logore...

Proglašenje paradržavne tvorevine "Srpske Republike BiH", 9. januara 1992. godine, bio je nelegalan čin jer je na snazi bio Ustav Socijalističke Republike BiH, koji takve političke poteze nije dopuštao. Paradržavnu tvorevinu proglasio je također nelegalni organ "Skupštine srpskog naroda u BiH".

"Srpska Republika BiH" formirana je po direktivi i direktnom kontrolom SR Jugoslavije, koja je stajala, kako finansijski, tako i u ljudstvu i materijalno, iza svih zločina počinjenih tokom agresije na nezavisnu i međunarodno priznatu državu Republiku BiH.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine presudio je u novembru 2015. godine i u martu 2019. da je praznik "neustavan i protivan međunarodnoj konvenciji o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije te protivan protokolu uz evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda".

defile, dan rs (5).jpg
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.