Završen 3. Internacionalni festival edukativnog teatra IFET

objavljeno: 11.12.2017. u 14:06

Nakon osam festivalskih dana i četrnaest programskih aktivnosti, raeliziranih u Zenici, Kaknju i Zavidovićima, završen je treći Internacionalni festival edukativnog teatra IFET.

 

Ovogodišnji program obilježen je premijernom izvedbom predstave "Ko smo mi i čime se bavimo?" autora Nijaza Mačka, u režiji Miroljuba Mijatovića, lutkarskom predstavom "Prodani smijeh" u režiji Darka Kovačovskog, predstavom za bebe "Žuti maslačak" u režiji Miroljuba Mijatovića, nastupom članova Dom za decu ometenu u razvoju "Kolevka" sa svojom predstavom "Film & Gugi", predstavom "Ružno pače" u izvedbi "East West Centra" iz Sarajeva, te predstvama "Ispeci, pa reci", u režiji Ane Prolić i "Jučer sam se sjetio plave" u režiji Petre Radin, a u izvođenju Kazališta slijepih i slabovidnih iz Zagreba.

U okviru Festivala edukativnog teatra upriličene su dvije smotre dramskog stvaralaštva - 9. Smotra dramskog stvaralaštva osnovnih i srednjih škola, te 6. Smotra dramskog stvaralaštva osoba sa poteškoćama.

Festivalski program je ponudio i dvije radionice plesnog teatra sa dramskom pedagoginjom iz Beograda Natašom Milivojević, sa kojom su se družila djeca iz Zavidovića, Kaknja, Bihaća i Zenice.

Treći internacionalni festival edukativnog teatra, u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, poslao je poruku o ravnopravnosti djece, a teatar je otvorio vrata za svu djecu i pružio im jednake mogućnosti.