Završena 4. Međunarodna likovna kolonija ''Moj bijeg u slobodu''

objavljeno: 01.10.2016. u 09:51

U organizaciji JU Muzej “Alija Izetbegović“ i Udruženja likovnih umjetnika BiH održana je četvrta po redu međunarodna likovna kolonija „Moj bijeg u slobodu“ u kojoj su sudjelovala 23 umjetnika iz različitih zemalja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Likovna kolonija je održana od 24. do 30. septembra, a sudjelovali su umjetnici iz Njemačke, Rusije, Turske, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Teme ovogodišnje kolonije bile su slobodne, samim tim se pojavio i dosta širok raspon neposrednih umjetničkih nadahnuća i rezultata, okupljenih u zajedničkom tematskom naslovu „Moj bijeg u slobodu“ (naslov jednog od djela rahmetli Alije Izetebgovića), što cijeli ovaj umjetničkopromotivni projekat čini dodatno zanimljivim kako za neposredne konzumente likovne umjetnosti tako i za likovne kritičare. 

Na platnima, ostvarenim u različitim slikarskim materijalima i tehnikama, prisutni su počiteljski hercegovčki pejzaži, mediteranske apstraktne uznesnosti, magijske graničnosti između stvarnosti i svijeta onostranosti.

Radovi nastali na likovnoj koloniji biti će predstavljenii na izložbi 19. oktobra u Gradskoj vijećnici Sarajevo, na obilježavanju 13. godišnjice smrti prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

(Faktor.ba)