open-navfaktor-logo
search
Problemi investitora
Zavodu PIO još nisu isplaćeni milioni za prodati Dom penzionera u Nedžarićima, rok 31. decembar
Dom penzionera u Nedžarićima u Sarajevu sa pripadajućim zemljištem prodat je prije više od godinu kompaniji Capital Holding za 10,3 miliona KM.
26.12.2020. u 09:26
get url
text
Dom penzionera Nedžarići

Do ovog trenutka novac nije uplaćen Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji je vlasnik objekta.

Da bi uopće učestvovao u prodaji, Capital Holding je morao platiti depozit od milion i 36.000 KM, što je deset posto od ukupne prodajne cijene Doma penzionera, i to je jedini novac koji je uplaćen.

Capital Holding je u martu ove godine trebalo da uplati prvu ratu, što nije učinjeno, a cjelokupna isplata da bude završena do kraja ove godine.

VEZANI TEKST - Ni devet mjeseci od prodaje nije isplaćen novac Zavodu PIO za Dom penzionera u Nedžarićima

Kako saznajemo, investitor je zatražio produženje roka za isplatu, jer ih je u planovima poremetila pandemija koronavirusa.

- Investitor ima pravo do 31.12. da uplati novac - kratko nam je odgovorio Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda PIO ne želivši bilo šta drugo komentirati.

Ni u Savezu udruženja penzionera FBiH nisu željeli da komentarišu ništa u vezi s prodajom Doma penzionera FBiH kazavši nam kako im je najvažnije da je Vlada FBiH garant isplate penzija, a da je na Zavodu PIO da riješi situaciju sa imovinom.

Podsjećamo, prvobitni planovi kompanije Capital Holding bili su da sruši kupljeni Dom penzionera u Nedžarićima i na tom dijelu izgradi veliki tržni centar, hotel i poslovnu zgradu.

Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda PIO, ranije je za Faktor izjavio da su ugovorom zaštićeni jer ako investitor ne isplati novac prema ugovorenom roku, depozit od milion i 36 hiljada KM ostaje Zavodu, a ugovor se poništava. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.