open-navfaktor-logo
search
Raspisan tender
Zavod za javno zdravstvo KS nabavlja 7.000 doza vakcina protiv sezonske gripe
Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo za ovu godinu nabavit će oko 7.000 doza vakcina protiv sezonske gripe, potvrdila je to dr. Aida Pitić, rukovodilac Radne jedicine za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo KS.
16.07.2022. u 09:52
get url
text

- Procedura javnih nabavki je raspisana, čekamo da prođe zakonski rok da se jave dobavljači, veledrogerije koje će uvesti vakcine. Očekujemo da doze stignu ili krajem oktobra ili u novembru kada će početi vakcinacija protiv gripe - navela je Pitić.

Vakcine će, kao i svake godine, platiti Zavod zdravstvenog osiguranja KS. U Zavodu kažu "kako su Finansijskim planom za 2022. godinu planirana sredstva i za ovu namjenu", ali nam nisu naveli cifru koja će biti izdvojena. 

Podsjetimo, sezonska vakcinacija protiv gripe je besplatna, a savjetuje se da je prime svi oni koji pripadaju nekoj od osjetljivih grupa građana, a imaju povećan rizik od komplikacija gripe.

To su osobe u dobi od 65 godina ili starije, štićenici domova za starije osobe, trudnice, hronični bolesnici, imunokompromitirane osobe.

Vakcina protiv gripe savjetuje se i zaposlenima u javnim zdravstvenim ustanovama, MUP-u, te zaposlenima u gradskom javnom saobraćaju, obrazovanju, nauci i kulturi te novinarima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.