open-navfaktor-logo
search
Podrška
Zavod za izgradnju KS pomaže u adaptaciji Upravne zgrade MC Srebrenica
Predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo danas su potpisali memorandum o saradnji i sporazum o sufinansiranju adaptacije Upravne zgrade Memorijalnog centra, čija je ukupna vrijednost oko 1,2 miliona konvertibilnih maraka (KM).
04.11.2020. u 13:10
get url
text

Od ukupnog iznosa Zavod za izgradnju KS daje 850.000 KM, a preostali iznos će obezbijediti Memorijalni centar Srebrenica. Riječ je o najvećem iznosu koji je neka institucija u ovoj godini osigurala za Memorijalni centar, a do kraja godine će centar imati ugovorene građevinske radove u kompleksu u vrijednosti oko dva miliona KM.

Šefket Hafizović, predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, istakao je da se ne radi o uobičajenoj finansijskog pomoći, nego o investiciji od strane Zavoda za izgradnju i Vlade KS te im se na tome zahvalio.

- Ovo je bukvalno ulaganje za memorizaciju genocida nad Bošnjacima u BiH, ulaganje za generacije koje dolaze, koje će imati priliku da svakodnevno dolaze u Memorijalni centar, da istražuju, da promiču istinu na svakom pedlju ove zemaljske kugle. Ne zaboravimo da su veoma jake snage koje poriču istinu, koje negiraju genocid i da su one puno jače nego što mi mislimo. Zbog toga je ovaj projekat zavoda i Vlade KS od izuzetne važnosti i moram reći da zaista su opravdali moje uvjerenje da budu dio nečega što bi trebalo u budućnosti da bude, kao što je i danas, sveto - kazao je Hafizović.

Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS, istakao je da je za one koji se bave gradnjom jedna od funkcija spomenika gradnja identiteta, najčešće nacionalnog.

- Dešavanja u Srebrenici '95. godine su nažalost sastavni dio našeg identiteta - naglasio je Hulusić.

Memorijalni centar u Srebrenici na čelu s direktorom Emirom Suljagićem napravio je javni poziv za sve one koji su zainteresovani da pomognu bilo koji način, na koji su u Zavodu odlučili da se jave.

- Ono što je na moje opće zadovoljstvo i ja vjerujem na zadovoljstvo svih nas je da možemo pomoći onako kako mi najbolje znamo iz Zavoda za izgradnju KS, a to je gradnja. Pored ovoga što su neke cifre i neki brojevi reći ću da je Zavod od početka od ideje izgradnje Memorijalnog centra Potočari - Srebrenica učestvovao u izradama tehničke dokumentacije, pa sve do danas. Ja ću vam reći da mi to nikada nećemo prestati raditi. Stručno-tehničku pomoć u realizaciji ovog projekta će Memorijalni centar imati u potpunosti od strane Zavoda i ja hoću da vjerujem da smo se svi ovdje skupili zato što vjerujemo u jednu maksimu da gradnjom ovog objekta, gradimo identitet - poručio je Hulusić.

Dodao je da što se njih tiče realizacija projekta može krenuti odmah, jer je sva projektna dokumentacija već gotova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.