open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
Zavarivač bio apsolutni hit: 900 KM učenicima koji upišu jedno od 10 deficitarnih zanimanja
Vlada Tuzlanskog kantona objavila je listu deficitarnih zanimanja, a učenici koji pokažu interes za njih, u narednoj školskoj godini mogu očekivati stipendiju, koja će najverovatnije iznositi 900 KM, podijeljenih u devet mjesečnih rata.
18.03.2021. u 15:07
get url
text

Deficitarna zanimanja za školsku 2021/22. godinu su bravar, zidar-fasader-izolater, keramičar-teracer, krojač, konobar, plinski i vodoinstalater, električar, stolar, tapetar i rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa.

- U Budžetu TK za 2021. godinu, za stipendiranje učenika koji upišu deficitarna zanimanja, izdvojeno je 100.000 KM. Konkurs će biti raspisan za učenike koji upišu prve razrede srednjih škola, a opredijele se za neko zanimanje sa liste - kaže ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković.

Ministarstvo je sačinilo listu na osnovu podataka Službe za zapošljavanje TK i Kantonalne privredne komore.

- Prošle godine učenici su po istom projektu bili stipendirani sa 900 KM u toku školske godine - dodao je Baraković.

Stipendiranje učenika u cilju školovanja kadra kojeg na tržištu rada nema, ustaljena je praksa u Tuzlanskom kantonu. Za neka zanimanja nema interesa i ona su na listi su već godinama, pa je tako stipendiju za zidara na prošlom konkursu dobio samo jedan učenik. S druge strane, ove godine na listi deicitarnih zanimanja nema zavarivača, a prošle godine su stipendiju za ovaj zanat dobila čak 62 učenika, što je više od polovine stipendiranih učenika za svih 10 zanimanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.